POVIJESNI POSJET

Katarski emir pomaže Gazi sa 250 milijuna dolara

23.10.2012 u 15:19

Bionic
Reading

Povijesnim posjetom Pojasu Gaze, čiju će obnovu pomoći svotom od 250 milijuna dolara, katarski emir je u utorak prekinuo izolaciju tog palestinskog područja nastalu otkako njime upravlja Hamas, no razočarao je izraelske vlasti i palestinsko vodstvo na Zapadnoj obali.

Šeik Hamad bin Halifa al-Tani ušao je u Gazu preko graničnog prijelaza iz Egipta na čelu velikog izaslanstva koje sudjeluje u tom humanitarnom posjetu. Emir će svečano otvoriti projekt obnove palestinske enklave razorene izraelskom ofenzivom od prosinca 2008. do siječnja 2009. Svotom od 254 milijuna dolara izgradit će se ponajprije cestovna infrastruktura, a zatim će šeik osobno u Khan Younesu postaviti temeljni kamen za gradnju tisuću stanova za siromašne obitelji. Projekt će nositi njegovo ime, piše AFP.

Premijer Ismail Hanija iz pokreta Hamas, koji je uz crveni tepih dočekao katarskog emira, ocijenio je kako je to povijesni posjet za enklavu.

Svjetski dužnosnici, među njima i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon ili ministri iz Europske unije, izbjegavaju svaki kontakt s Hamasom. Međunarodna zajednica bojkotira Hamas jer on odbija odustati od oružane borbe i priznati Izraelu pravo na postojanje.

Posjet katarskog šeika neizravno je kritizirao palestinski predsjednik Mahmud Abas, čelnik pokreta Fatah koji upravlja Zapadnom obalom. Abas je u nedjelju telefonski zahvalio emiru na pomoći, ali je rekao da je važno "očuvati jedinstvo Palestinskih područja kako bi se stalo na kraj podjelama".

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zapanjenost što se Katar u palestinskom slučaju opredijelio za jednu stranu.

Hamas je na vlasti u Gazi od 2007. nakon kratkog sukoba s oružanim krilom pokreta Fatah.