DVOSTRANAČKA KOALICIJA

Katarina Kresal spasila Pahorovu vladu

28.06.2011 u 09:59

Bionic
Reading

Slovenski Liberalni demokrati (LDS) ostaju u manjinskoj vladi premijera Boruta Pahora, kako bi kroz 'kontrolirani proces' došlo do prijevremenih izbora, izjavila je u ponedjeljak nakon sastanka s premijerom i čelnikom Socijalnih demokrata (SD) predsjednica LDS-a i ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal

'Govorili smo o sudbini ove koalicije. I LDS i SD ostaju u vladi, kako bismo se idućih mjeseci posvetili zadaćama koje su važne za državu', izjavila je Kresal.

Dodala je da se s Pahorom dogovorila kako će manjinska vlada, koja nakon odlaska stranke Zares iz koalicije ima samo 33 zastupnička glasa u parlamentu sa 90 zastupnika, idućih mjeseci kao svoj prioritet postaviti zakone i propise koji se odnose na borbu protiv gospodarskog kriminala i na fiskalnu konsolidaciju države.

'Računamo da će te mjere biti donesene u drugoj polovici ove godine. Nakon toga logičan korak bio bi da započnemo s postupcima koji bi nas doveli do prijevremenih izbora', rekla je Kresal, dodajući da je to zajednički stav njene i Pahorove stranke.

Stranka Zares koja je zajedno s SD-om i LDS-om činila trostranačku koaliciju lijevog centra u ponedjeljak je Pahora i službeno obavijestila da napušta koaliciju, kako je i ranije najavljivala, tumačeći to blokadom izazvanom referendumima koje potiče oporba te neslaganjem oko toga kako okončati krizu vlade koja je zadnjih mjeseci eskalirala.

Ostavke premijeru Borutu Pahoru u ponedjeljak su zato i službeno podnijele ministrica gospodarstva Darja Radič, ministrica za kulturu Majda Širca, te ministrica za javnu upravu Irma Pavlinič Krebs. Predsjednik stranke Zares Gregor Golobič dao je ostavku na mjesto ministra za tehnologiju i visoko školstvo još prošli petak i reaktivirao svoj zastupnički mandat.

Predsjednik zastupničkog kluba Zaresa Franco Juri i drugi predstavnici stranke navode međutim da će se stranka u parlamentu ponašati kao 'neideološka' oporba, ne isključujući da bi dobre poteze manjinske vlade mogli podupirati.

Premijer Borut Pahor nakon sastanka s predsjednicom LDS-a Katarinom Kresal nije davao izjave. Prema medijskim nagađanjima, Pahor je odustao od namjere da traženje povjerenja svojoj vladi u parlamentu veže uz glasovanje o smanjenju državnog proračuna za 456 milijuna eura, kako je ranije najavljivao i to na savjet LDS-a i Zaresa.

Zato se pitanje glasovanja o povjerenju sada dvostranačkoj Pahorovoj vladi koja je ostala samo s nešto više od trećine zastupnika u parlamentu pomiče na jesen.

Parlament će, naime, početkom idućeg mjeseca biti obaviješten o ostavkama ministara iz redova stranke Zares, ali će njihova mjesta privremeno na tri mjeseca preuzeti drugi ministri. Vlada bi najesen parlamentu predložila novi zakon o vladi s manjim brojem ministara, navode mediji.