VLADA BEZ PUNIH OVLASTI

Katarina Kresal ostavkom ugrozila Pahora

11.08.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor susreće se s novim teškoćama nakon što je neopozivu ostavku dala ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal jer je po nekim tumačenjima pravnika njegova vlada time ostala bez punih ovlasti za odlučivanje

Postojeći zakon o vladi određuje naime da ona može donositi odluke ako je parlament potvrdio više od dvije trećine ministara, što sada nije slučaj. Od 15 ministarstava pet ih vode dužnosnici koje je Pahor odredio kao vršitelje dužnosti, nakon što su svoje ministre poslije odlaska iz koalicije prethodnih mjeseci povukle Demokratska stranka umirovljenika DESUS i liberalna stranka Zares.

Zakon o vladi navodi da predsjednik vlade na početku svoga mandata imenuje ministre koje u pojedinačnim postupcima treba potvrditi parlament, ali da vlada može početi s radom i djelovati već nakon što je potvrđeno i dobilo puni mandat više od dvije trećine ministara.

Slovenski mediji sada postavljaju pitanje odnosi li se ta odredba samo na početak mandata vlade ili i na kasnije razdoblje jer bi u posljednjem slučaju to značilo da sadašnja vlada više nema pune ovlasti za donošenje odluka.

Profesor na Pravnom fakultetu u Ljubljani i nekadašnji ministar pravosuđa Rajko Pirnat izjavio je u četvrtak za Slovenski radio da bi po njegovu shvaćanju premijer Pahor već na prvoj sjednici parlamenta početkom rujna trebao predložiti novog kandidata za ministra unutarnjih poslova, kako bi to ministarstvo vodio ministar s punim mandatom. Dosadašnjoj ministrici Katarini Kresal koja je u srijedu nepozivo odstupila s položaja zbog potencijalne korupcijske afere mandat teče sve dok se o ostavci ne informira parlament.

Pahor bi na imenovanje novog ministra unutarnjih poslova trebao vezati i svoj mandat, odnosno odstupiti ako parlament kandidata ne bi potvrdio, izjavio je Pirnat.

Njegov kolega Miro Cerar mlađi, također profesor na Pravnom fakultetu u Ljubljani i nekadašnji šef pravne službe u parlamentu, izjavio je međutim za Slovenski radio da je problem u tome što je upitno može li Pahor za nove ministarstke kandidate uopće dobiti potvrdu parlamenta budući da je njegova vlada već nekoliko mjeseci manjinska jer dvije stranke koje su ostale u vladajućoj koaliciji imaju samo 33 glasa u parlamentu sa 90 zastupničkih mjesta.

Većina slovenskih medijskih komentatora u četvrtak ocjenjuje da odlaskom Katarine Kresal iz vlade premijer Borut Pahor značajno gubi na političkoj potpori i da izgledi za prijevremene izbore do kraja ove godine sada postaju još realniji.

Slovenski radio navodi da bi u slučaju da do prijevremenih izbora dođe najizgledniji termin za njihovo održavanje mogao biti početkom prosinca.