ZLATKO DIZDAREVIĆ ZA TPORTAL

Katar je žrtveni jarac ambicija i cinizma Trumpa i Saudijske Arabije

06.06.2017 u 20:51

Bionic
Reading

Nakon što su početkom tjedna Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) objavili prekid diplomatskih i drugih veza s Katarom koji optužuju za ‘potporu terorizmu’, osobito Al Kaidi, tzv. Islamskoj državi te Muslimanskoj braći, i to samo dva tjedna nakon posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu gdje je pozvao muslimanske zemlje na obračun s ekstremizmom, Zlatko Dizdarević, ugledni bosanskohercegovački novinar i diplomat te jedan od najpozvanijih stručnjaka za Bliski istok na ovim prostorima za tportal je analizirao uzroke nove krize na Arapskom poluotoku

Kriza na Arapskom poluotoku koji ima kritično važnu geopolitičku ulogu zbog svojih ogromnih rezervi nafte i prirodnog plina počela je bezazlenim huškanjem nakon što je katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani u svojem govoru otvoreno podržao Izrael i Iran i kritizirao usku povezanost Saudijske Arabije sa SAD-om.

Katar, koji je već bio na meti optužbi Saudijske Arabije, odbacio je sve optužbe za povezanost s terorizmom te je ta monarhija prema tvrdnjama Zlatka Dizdarevića, uglednog stručnjaka za Bliski istok i bivšeg veleposlanika Bosne i Hercegovine u Jordanu s akreditacijom u Siriji, Iraku i Libanonu, zapravo postala žrtveni jarac Rijada s jedne i Donalda Trumpa kao saudijskog saveznika s druge strane.

'Situacija koja se događa posljednjih dana na poluotoku jasna je kao dan svakome tko imalo prati događanja na Bliskom istoku. Pokušaj izolacije Dohe pokazatelj je sveopće radikalizacije, točnije trenda kojeg je američki predsjednik donio svojim nedavnim posjetom Saudijskoj Arabiji koja se cinično, pa čak i histerično predstavlja kao antiteroristička sila, a istovremeno je umočena u sve što islamistički terorizam danas predstavlja. Još je ciničnije da Washington proglašava Rijad predvodnikom u borbi protiv terorizma, osobito kad znamo kako je više od 90 posto operativaca u napadima na SAD 11. rujna 2001. stiglo upravo iz Saudijske Arabije', istaknuo je za tportal Dizdarević, podsjetivši kako se visoki stupanj cinizma ogleda i kroz američki zakon koji zabranjuje žrtvama tih napada da tuže Saudijsku Arabiju jer bi u protivnom odštete bile astronomske.

Iza najnovijih trenja na Arapskom poluotoku zapravo stoji Trump, mišljenja je ugledni analitičar koji smatra kako američki predsjednik koristi sve podjele u tom dijelu svijeta radi profita.

'U Trumpu je proradio beskrupulozni biznismen koji istovremeno ne razumije i ne poštuje principe geostrategije, baš kao ni njegov najbliži krug suradnika. Trump je iskoristio razmirice Rijada i Dohe kako bi pokrenuo industriju novca za Ameriku, a takvo što je jedino moguće nakon što proizvedete novo krizno žarište. Upravo je Katar nova meta jer je očito kako je u Siriji na pomolu kraj rata. Ne treba biti pretjerani stručnjak i zaključiti kako svaki put kad se jedan veliki oružani sukob bliži kraju, drugi se već zakuhava. Kako je rat u Siriji pri kraju, odmah se otvara novi front gdje se pokreće novi biznis vrijedan milijarde dolara. Upravo je rat najveći biznis.', ističe Dizdarević, uz dodatak kako se Katar našao između dvije vatre; Saudijske Arabije koja svi silama nastoji biti bliskoistočni lider i Irana koji se nedavnom pobjedom Hasana Rohanija otvara prema svijetu i ponovno (p)ostaje jedna od svjetskih velesila.

'Reforme u Iranu nikako ne odgovaraju Trumpu, jer se iranskim otvaranjem prema van gubi jedna od potencijalnih meta, pa stoga američki predsjednik u dosluhu s glavnim iranskim oponentom koji stoluje u Rijadu u svojoj kombinaciji brutalnosti i želje za profitom stvara tenzije kako bi namaknuo novac. Saudijci su već mentalno pripremljeni za konfuziju i pokretanje mehanizma. Sve je to već viđen scenarij, jedino preostaju pitanja na kojem je stupnju saudijska histerija spram Teherana i može li se taj Trumpov mehanizam zaustaviti. Ukoliko krene, situacija postaje vrlo opasna', mišljenja je stručnjak koji podsjeća kako Saudijci na Iran već desetljećima gledaju kao najgoru noćnu moru koju pod svaku cijenu treba uništiti.

Pritom Rijad, pojašnjava Dizdarević, koristi činjenicu kako je Katar sjedište Muslimanske braće čija su stajališta suprotna vehabizmu, a što saudijski vrh nikako ne može prihvatiti, kao ni emirovu podršku Hezbolahu kao udarnu snagu Irana u regiji i politike suzdržanosti prema Teheranu što je, pak, za Washington i Rijad dovoljan dokaz kako je Iran sjedište terorizma.

Na upit kako će se eventualno postaviti Rusija i Turska u slučaju daljnje eskalacije, Dizdarević kaže kako se ruski predsjednik Vladimir Putin postavio znatno mudrije ne želeći riskirati živote svojih ljudi za nekoliko stotina milijuna dolara profita. Ankara, koja je sklona Muslimanskoj braći, također bi se mogla priključiti katarskoj strani, pa stoga nije nemoguće stvaranje novog vojnog saveza kojeg bi kao protuteža američko-saudijskoj alijansi činile Rusija, Iran, Kina iTurska.