PRODAJA NA KUĆNOM PRAGU

Kaštelanki 26.000 kuna kazne zbog povrća

11.03.2009 u 12:30

Bionic
Reading

Prekršajni sud u Kaštelima proglasio je krivima Antu i Katarinu Beretin, jer je gospođa u svibnju prošle godine zatečena na pragu obiteljske kuće kako prodaje svoje domaće proizvode. Kažnjeni su svaki sa po 13.000 kuna, iako je svoje domaće proizvode u svojoj kući na svojim vratima prodavala samo Katarina

KAŠTELA - Izravnim inspekcijskim nadzorom kod Katarine Beretin, inače člana obiteljskog poljoprivrednoga gospodarstva, na malom kuhinjskom stolu inspektorica je zatekla četiri kilograma boba, jedan kilogram špinata, pet vezica kapule te po litru prošeka, maslinova ulja, loze i travarice.

Katarinin suprug Ante kažnjen je, valjda, po zapovjednoj odgovornosti ili je, možda, ove poštene poljoprivrednike zahvatio prvi val temeljitog i beskompromisnog obračuna s bezakonjem, piše Slobodna Dalmacija.

Inače, obitelj Beretin živi samo od poljoprivrede. Ante je umirovljen kao radnik bivšeg 'Jugovinila' s mirovinom od 500 kuna (danas 1700 kuna), zbog čega je registrirao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo na kojemu obrađuje zemlju. Supruga Katarina domaćica je bez prihoda, brine se o svekrvi i o dvije kćeri.

Katarina kaže da dva mjeseca godišnje, kada povrće uspijeva, svoje proizvode prodaje pred vratima kuće jer ih u puno slučajeva kupuju susjedi koji nemaju vlastite zemlje i ne uzgajaju povrtlarske kulture.

Bogdan Pensa, predsjednik Udruge za promicanje i zaštitu Ustavom zajamčenih prava građana, uputio je otvoreno pismo ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću u kojemu se osvrnuo na presudu supružnicima Beretin, a naveo je niz drugih kriminalnih radnji i lopovluka koji su se 90-ih provodili u Kaštelima, a zbog kojih nitko nije niti suđen, a nekmoli kažnjen.

Pensa je Šimonovića uputio da od 2002. na internetu stoji izvješće Državne revizije o pretvorbi turističkog poduzeća 'Kaštelanska rivijera', u kojemu se navode mnoge nezakonitosti. 'Svi sudionici tih kriminalnih radnji i danas su dobro uhljebljeni, državni su službenici i 'uglednici'', upozorava Pensa.