VI PITATE, ONI ODGOVARAJU

Kaštela: U boj, u boj, za zaljev svoj

25.03.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Posljednja u nizu pobuna protiv zagađivanja Kaštelanskog zaljeva, ovoga puta inicirana od strane svih eko-udruga s tog prostora, a među njima i najglasnijom Građanskom inicijativom za zaštitu Kaštelanskog zaljeva, traje od rujna prošle godine. Kaštelani su glasno rekli NE najavljenom spaljivanju opasnog otpada u cementari CEMEX. Čeka se odluka ministrice Holy

Buka se digla zbog zahtjeva tvornice cementa Cemex da kao pogonsko gorivo koristi stare željezničke pragove, i to sve na 50 metara od prvih kuća. Niz prosvjeda i okruglih stolova organizirano je od rujna 2011. kada su građani Kaštela, Solina i Splita upozorili na nedostatke Studije o utjecaju na okoliš za prihvat, privremeno skladištenje i loženje drvnog otpada u tvornicama Sveti Juraj i Sveti Kajo, koju je izradila tvrtka Cemex.

Stručno povjerenstvo prihvatilo je studiju krajem kolovoza prošle godine, no Kaštelani upozoravaju na niz nedostataka. Tvrde da se Studija temelji na pretpostavkama i neznanju, da opasni otpad nije kategoriziran, a da filteri na Cemexovim tvornicama nisu ni pregledani.

'Stanje na terenu je takvo da pored radioaktivne šljake, žive, azbesta i ostalih otrova na području Kaštelanskog zaljeva, Kaštelanima i okolini prijeti još jedan ekološki udar, loženje otpada u cementarama i željezari. Ne protivimo se radu tih tvornica. Tražimo da posluju po zakonu i poštuju ekološke standarde. Neka posluju bez da nas truju!' kažu iz Građanske inicijative.

Pritom naglašavaju da spaljivanjem otpada nastaje dioksin, od kojeg je, kažu, opasniji samo nuklearni otpad, a prisutnosti dioksina u organizmu čovjek se ne može riješiti čitavog svog života. U studenom prošle godine Mirela Holy, tada tek buduća ministrica zaštite okoliša, obećala je Kaštelanima da će poštovat odluke lokalne zajednice. No sada je kraj ožujka, a Ministarstvo još uvijek nije donijelo službenu odluku. Naime, iako je prvotno Studija utjecaja na okoliš prihvaćena, nakon samo jednog dana odluka je povučena te je Studija poslana na reviziju koja još traje.

'Premda ju je stručna komisija formirana od Ministarstva zaštite okoliša pozitivno ocjenila, CEMEX Hrvatska još uvijek nije dobio rješenje Studije utjecaja na okoliš. Studija je potpisana i objavljena na webu MZOPUG-a, pa povučena dan kasnije. MZOPUG je naručio dodatnu reviziju studije i mišljenje Hrvatskog zavoda za toksikologiju koje je zaključilo da ne postoje dokazi da bi suspaljivanje željezničkih pragova pogoršalo kvalitetu zraka u okolici cementare niti bi to moglo povećati pobol pučanstva', kaže Branko Mozara iz Cemexovog odjela odnosa s javnošću.

No Kaštelani ne odustaju, a sada su zatražili našu pomoć jer tvrde da ih ministrica ignorira. Na upit čitatelja (vrlo vjerojatno stanovnika Kaštelanskog zaljeva i/ili člana rečene građanske inicijative) zašto se ministarstvo oglušilo na Građansku inicijativu za zaštitu Kaštelanskog zaljeva, odgovor smo zatražili od nadležnog ministarstva.

'Ministarstvo se nije oglušilo na Građansku inicijativu za zaštitu Kaštelanskog zaljeva. Ministrica Mirela Holy nije potpisala Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš – prihvata, privremenog skladištenja i loženja drvnog otpada u tvornicama Sv. Juraj i Sv. Kajo na području grada Kaštela i Grada Solina. Studija utjecaja na okoliš za ovaj projekt bit će uskoro na reviziji te će se na temelju izvješća revizora donijeti odluka o daljnjem postupanju', stoji u šturom službenom priopćenju na koje smo čekali puna dva tjedna.

Sve udruge za zaštitu okoliša splitsko–kaštelanskog bazena sastavile su Deklaraciju kojom od ministarstva traže plan sanacije Kaštelanskog zaljeva, a ne devastaciju, i do sada su je potpisali i župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, gradonačelnik Solina Blaženko Boban, kaštelanski gradonačelnik Josip Berket i sve relavantne udruge na području grada Kaštela, a trenutno se, još nepotpisana, nalazi na stolovima trogirskog i splitskog gradonačelnika.

Eko-aktivisti vjeruju da će trogirski gradonačelnik Damir Rilje potpisati Deklaraciju, dok za splitskog poteštata Željka Keruma sumnjaju da će podržati njihova nastojanja.

150347,165459,177124,179175

Deklaracija nema nikakvu zakonsku težinu, ali bi itekako mogla biti jezičac na vagi kada Mirela Holy bude prihvaćala ili odbijala Cemexov zahtjev, tim više što je njen stav da će na ovom pitanju itekako u obzir uzeti stav lokalne zajednice i mišljenja stručnjaka koja sva redom (ukoliko ih nije angažirao Cemex) uglas govore jedno – NE spalionici!

Priloženi tekst odgovor je na pitanje fanova tportala na Facebooku, u sklopu našeg projekta Vi pitate, oni odgovaraju. I sami možete postaviti pitanje bilo kojoj osobi ili organizaciji preko pripadajuće aplikacije na Facebooku.