VIJESTI IZ AFGANISTANA

Karzai poziva talibane na izravne pregovore

21.02.2012 u 20:28

Bionic
Reading

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je u utorak talibane da izravno pregovaraju s njegovom vladom, zatraživši ujedno od Pakistana da nakon desetogodišnjeg rata podupre mirovne pregovore u Afganistanu

'Kako bi se ostvarile zadaće mirovnog procesa, pozivam talibansko čelništvo da pristupi izravnim pregovorima s afganistanskom vladom', rekao je Karzai u priopćenju.'Imajući na umu važnost pakistanske potpore u mirovnom procesu, tražim od bratske pakistanske vlade da podupre naše napore u izravnom pregovaranju' s pobunjenicima, dodao je.

Talibani koje je potkraj 2001. s vlasti svrgnula koalicija koju predvode Sjedinjene Države, već dvije godine vode gerilski rat protiv zapadnih i afganistanskih oružanih snaga. Početkom siječnja su najavili da će u Kataru otvoriti ured kako bi mogli razgovarati s SAD-om.

Afganistanska vlada je dala odobrenje za otvaranje tog ureda izvan Afganistana, ne skrivajući bojazan da će biti isključena iz pregovaračkog procesa. Washington je u više navrata umirivao afganistanske vlasti u svezi s njihovim sudjelovanjem u tim pregovorima.