AFGANISTAN

Karzai načelno podupire pregovore talibana i SAD-a

04.01.2012 u 22:31

Bionic
Reading

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai u srijedu se načelno složio s održavanjem bilateralnih pregovora između talibanskih pobunjenika i SAD-a kako bi se omogućilo osnivanje njihova političkog predstavništva u Kataru te da bi se okončao desetogodišnji sukob u Afganistanu

Talibani su dan ranije objavili da su spremni otvoriti političko predstavništvo izvan Afganistana, zbog mirovnih pregovora, a to je prvi, promatrači ocjenjuju i povijesni, korak talibana prema mirovnim pregovorima, nakon 10 godina sukoba s vlastima u Kabulu i njihovim saveznicima iz NATO-a koje predvodi SAD.

'Da bi spasio zemlju od rata, od urota, smrtnih stradanja nevinih ljudi i da bi se postupno postigao mir u zemlji, Afganistan prihvaća održavanje pregovora između talibana i SAD-a, koji bi trebali završiti osnivanjem talibanskog političkog predstavništva u Kataru. Cilj je spasiti zemlju i naš narod' od izgovora što su ih koristile neke strane zemlje, želeći nastavak rata u Afganistanu, stoji u Karzaijevu priopćenju.

Afganistanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman, rekao je za France presse kako je zadnja aluzija odnosila na Pakistan, koji je Karzai često spominjao kao zemlju koja želi podrovati svaki pokušaj rada na postizanju mira između Kabula i talibana. Karzai se ranije u više navrata protivio otvaranju talibanskog političkog predstavništva izvan zemlje. Spominjale su se Turska i Saudijska Arabija.