ZAVJET ŠUTNJE

Karlovački župan ne želi čuti za liječenje mrtvih

19.10.2009 u 10:04

Bionic
Reading

Vesna Balenović, predsjednica Udruge Zviždač, u više se navrata prošlog tjedna pokušavala najaviti karlovačkom županu Ivanu Vučiću na razgovor, no bezuspješno. Stoga, umjesto župana, upozorava javnost na nesankcionirane slučajeve kriminala u Specijalnoj bolnici za produženo liječenje u Dugoj Resi, o sklapanju fiktivnih ugovora u Srednjoj školi Duga Resa i progonu zviždača u Osnovnoj školi Turanj, koji je osuđen jer nije uzeo mito

ZAGREB - 'Nije mi jasno zašto karlovački župan Ivan Vučić izbjegava razgovor o kriminalu u svojoj županiji? U vrijeme kad je hrvatska javnost kao nikad iritirana aferama prepunim kriminala i kad premijerka Kosor šalje jasne poruke da se protiv korupcije treba boriti svugdje i svim sredstvima, imamo župana koji na tu temu odbija svaku diskusiju u svom dvorištu', pita se Vesna Balenović.

Najpoznatija hrvatska zviždačica podsjeća da se ravnateljica dugoreške bolnice 'dosjetila  pomalo bizarnog načina da potkrada HZZO, pa je umalo svojoj bolnici priskrbila naziv 'bolnica duhova''. Prema službenoj dokumentaciji ravnateljice Herte Belobrajdić, pacijenta M. J., koji je preminuo 18. lipnja 2007. godine, bolnica je još jednom primila na liječenje 5. kolovoza iste godine, dakle gotovo dva mjeseca nakon njegove smrti. Na taj način fakturirala je, a kasnije i naplatila HZZO-u, troškove nepostojećeg liječenja, upozorava Vesna Balenović.

'Snalažljiva Herta se nije zaustavila samo na nelegalnoj zaradi od naknadnog liječenja mrtvih. Prema izjavama vlastitih kolega, ona je uspješno naplaćivala hrvatskom zdravstvu i lijekove koje je dobivala iz donacija. Te lijekove nije morala plaćati farmaceutskim kućama, s obzirom da su poklonjeni, ali ih je naplaćivala HZZO-u', kaže Balenović.

Od 'derutne ubožnice' Herta Belobrajdić uspjela je renovirati bolnicu i opremiti je najsuvremenijim aparatima. Redom su je hvalili resorni ministri Andrija Hebrang i Darko Milinović te je isticali kao uzorit primjer i jednu od rijetkih bolnica koja posluje pozitivno. Iako je djelatnik bolnice još 18. srpnja 2008. poslao ministru Milinoviću dopis u kojem ga upozorava na nepravilnosti, ministar se nije potrudio poslati inspekciju i istražiti nepravilnosti.

Zašto karlovački župan nije udaljio iz prosvjete Nikolu Mrzljaka, koji je kao ravnatelj Srednje škole Duga Resa sklapao fiktivne ugovore i nanosio financijsku štetu proračunu? Zašto župan dopušta da takva osoba i danas vodi Đački dom u Dugoj Resi i da je predsjednik Školskog odbora škole koju je oštetio i osramotio? Na to pitanje Udruga Zviždač nije dobila odgovor ni od ministra Radovana Fuchsa, koji je o tom slučaju vrlo dobro informiran.

Vesna Balenović podsjeća da župan, kao nije osudio kriminal u svojoj županiji, nije uzeo u zaštitu ni stručnog i poštenog profesora informatike Predraga Mihalića Novkovića iz Osnovne škole Turanj, koji nije želio prihvatiti udžbenike drugih izdavača i za nagradu dobiti mito, pa je zbog toga na koncu ostao bez posla.