b

Karlovački SDP podržava Inicijativu 'Spasimo Koranu'

03.06.2019 u 14:10

Bionic
Reading

Građanskoj inicijativi 'Spasimo Koranu' koja se protivi izgradnji 195 metara dugog i 2,5 visokog protupoplavnog zida kod objekta tvrtke 'Lana commerc' na kupalištu uz Koranu podršku je priopćenjem u ponedjeljak dao i karlovački SDP

Zid bi trebao ići uzduž parcele na kojoj je tvrtka Nikole Hanžela trebala izgraditi hotel, što je bila i obveza iz ugovora o kupovini ruševnog hotela „Korana“. Hotel je srušen, a na tom mjestu je izgrađen ugostiteljski objekt, a nedavno najavljena izgradnja protupoplavnog zida .

Poduzetnik Hanžel potvrdio je koncem prošle godine lokalnim medijima da je spreman za nastavak izgradnje Hotela Lana na Korani i da bi radovi trebali početi u proljeće. U hotelu će biti više od 100 ležaja, s eksluzivnim smještajem u sobama i apartmanima, vanjskim bazenom i nizom drugih sadržaja, rekao je tada Hanžel.

Karlovački SDP u današnjem pismu podrške Inicijativi „Spasimo Koranu“ podsjeća da je veliki hotel „Korana“ u vlasništvu bivšeg hotelsko-ugostiteljskog poduzeća „Korana“ poslovao uspješno do početka Domovinskog rata. Osim što je bio pogođen s više granata, hotel je već potkraj 1991. godine, iako nije bio na okupiranom području, bio temeljito pokraden, što je jedna od tabu-tema u Karlovcu stoji među ostalim u priopćenju. SDP ističe da se radi o najkvalitetnijem prostoru uz koranski slap u Karlovcu.

Da bi se dobila građevinska dozvola za bilo kakvu gradnju moraju se poštovati odredbe važećeg dokumenta prostornog uređenja, piše potpisnik pisma predsjednik karlovačkog SDP-a Dario Janković. Za ovu lokaciju odredbe Generalnog urbanističkog plana grada Karlovca (GUP) predviđaju obvezu provođenja urbanističko arhitektonskog natječaja kako je predložila struka (Društvo arhitekata , građevinara i geodeta Karlovac - DAGGK). stoji u pismu.

Također se navodi da je izbjegavajući obvezu odredbe iz važećeg GUP-a o javnom urbanističko arhitektonskom natječaju bila izdana građevinska dozvola za 1. fazu rekonstrukcije "postojećeg hotela upitne legalnosti nakon čega je nastao sadašnji ugostiteljski objekt s dječjim igralištem „Lana hotel“ bez smještajnih jedinica i javnih sadržaja koje svaki urbani hotel ima."

Građevinsku dozvolu je gradska uprava tada proglasila poslovnom tajnom pa nije bila dostupna javnosti, niti gradskim vijećnicima, piše Janković o uvjetima u kojim je izgrađen sadašnji objekt, kojem je dodana površina s plastičnim figurama životinja.

DAGGK, koji je u sastavu Inicijative „Spasimo Koranu“ svojedobno je predložio obvezno provođenje javnog arhitektonskog natječaja radi dobivanja najboljeg oblikovnog i sadržajnog rješenja za tu jedinstvenu i atraktivnu lokaciju kako bi to mogla biti jedna prepoznatljiva vizura grada u budućnosti.

Međutim, nastavlja Janković, Grad Karlovac je nedavno pokrenuo izradu Izmjena i dopuna GUP-a Karlovca, "pretpostavljamo s namjerom ukidanja obveze provođenja javnog urbanističko arhitektonskog natječaja kako bi se investitoru, koji evidentno takvu raspravu želi izbjeći, omogućilo da radi što hoće".

Očito je da Grad Karlovac i vladajući HDZ želi ukidanje obveze javnog arhitektonskog natječaja, kako bi se kasnije, kao i nebrojeno puta ranije u sličnim situacijama kad su umjesto općeg interesa branili privatne interese, sakrili iza struke i odgovornost prebacivali na tu istu struku i gradske vijećnike koji su takvu odluku donijeli, tvrdi se u priopćenju karlovačkog SDP-a.

Imajući u vidu neke prethodne radnje investitora, kao što su upitna legalnost građevinske dozvole itd., SDP inzistira da za ovu lokaciju ostane na snazi odredba GUP-a o obveznom urbanističko-arhitektonskom natječaju kako bi investitor i građani imali kvalitetno i zadovoljavajuće rješenje. Pozivaju gradonačelnika Damira Mandića i gradsku vlast da prihvate takav stav.