tri osobe zaražene

Karlovac nabavio sofisticirani dekontaminacijski set

19.03.2020 u 15:28

Bionic
Reading

Karlovačka županija osigurala je 320.000 kuna za nabavu dekontaminacijskog seta s fizikalno-kemijskim tušem i zatvorena bionosila za transport zaraženih osoba, rekao je u četvrtak na redovitoj konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Nikša Antica

U sklopu dekontaminacijskog seta koji bi trebao stići za deset dana i biti u uporabi za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom su bionosila slična velikom dječjem inkubatoru, zaštitna odjela za medicinsko osoblje i uređaj koji će biti postavljen u karlovačkoj Općoj bolnici neposredno ispred zgrade infektologije.

Kroz taj će uređaj s tušem za fizikalnu i kemijsku dekontaminaciju prolaziti i nosila i osoblje u zaštitnim odjelima te na povratku opet nosila, rekao je Anitica i dodao da uređaj ima suvremene filtre i sabirnicu otpadnih tekućina s kojima se postupa kao s infektivnim otpadom.

Taj je način dekontaminacije demostriran i isproban u Karlovcu 2018. godine, rekao je Antica, dodajući da je sada kupljen jer omogućuje da se od zaraze zaštiti osoblje koje prevozi pacijenta te pacijenti od bilo koje kontaminacije.

Osim toga, rekao je Antica, nije riječ samo o jednokratnim virusnim zaštitnim kompletima i tušu, nego o sofisticiranom setu kakvom se koriste NATO-snage u ratnoj ugrozi, a koji će i nakon epidemije služiti kao izolacijska jedinica u sklopu karlvačke Opće bolnice.

Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar zahvalila je slovenskim tvrtkama koje su omogućile da se u Sloveniji smjesti dio hrvatskih radnika iz pograničnih hrvatskih općina Žakanja, Kamanja, Ribnika, Netretića i Ozlja. Ta im pomoć omogućuje da zadrže svoja radna mjesta sada, kad radi sprječavanja zaraze ne mogu svaki dan prelaziti državnu granicu.

  • +16
Trijaža u Općoj bolnici Karlovac Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Zahvalila je Hajsan Dolinar i svim žiteljima Karlovačke županije na samodisciplini jer dolaze u bolnicu samo oni kojima su pregled ili pomoć nužni, te je pozvala građane da slobodno prijave one koji krše samoizolaciju, u kojoj je sada 421 osoba, da bi se spriječilo širenje koronavirusa.

U Karlovačkoj županiji četiri su osobe hospitalizirane na infektivnom odjelu, s tim da je koronavius potvrđen kod tri osobe, a za četvrtu oboljelu osobu nalaz se se još čeka.