BIJEG IZ BOLNICE

Karin uznemirenim Splićanima: Da biste se zarazili, trebate biti 15 minuta u kontaktu s oboljelom osobom

27.04.2020 u 10:28

Bionic
Reading

Povodom bijega 84-godišnjaka iz splitske bolnice Križine, gdje se liječe oboljeli od koronavirusa, kao i uznemirenosti stanovnika Požeške ulice na Plokitama oglasila se Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Kazala je da se koronavirus ne prenosi tek tako i da s oboljelom osobom treba biti u kontaktu u trajanju od 15-ak minuta da bi se zarazilo

Policajci su odbjeglog pacijenta potražili u gradskom predjelu Plokite gdje stanuje i potom ga dugo uvjeravali da otvori vrata i vrati se u bolnicu, no, nakraju su morali provaliti u stan i vratiti ga na Križine.

Cijela akcija je izazvala popriličan interes stanovnika toga kvarta pogotovo stoga što su djelatnici bolnice, koji su starijeg muškarca prevozili natrag na Križine, bili propisno odjeveni za slučaj koronavirusa. Nakon završetka akcije dezinficiran je cijeli prostor kojim se kretao 84- godišnjak.

Vrgoračke jagode na splitskom pazaru Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Brojne građane koji žive u okolini uznemirio je ovaj slučaj, no ravnateljica splitskog Zavoda za javno zdravstvo Željka Karin kaže da nema razloga za paniku.

– Ne prenosi se korona baš tako da čovjek prođe ulicom. Prenosi se aerosolom, a trebate s oboljelom osobom biti u kontaktu u trajanju od 15-ak minuta da bi se zarazili – govori Karin, javlja portal DalmacijaDanas.

Isti taj vremenski rok spomenuo je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krešimir Capak, objašnjavajući nove mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite. On je poručio da nije rizik za prijenos koronavirusa kad nam priđe ugostitelj na jedan metar ili više i s nama ne komunicira duže od par sekundi dok nam ne preda što smo naručili. Zbog toga, kaže Capak, ne treba razmišljati da će u ugostiteljskim objektima biti tone pleksiglasa nego se treba naučiti živjeti i raditi na način da se održava socijalna distanca.

  • +7
Trgovine u centru grada pripremaju sa za dolazak prvih kupaca nakon popuštanja mjera Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić

'Ako vam na jednu određenu udaljenost od jedan metar ili više od jedan metar dođe ugostitelj i s vama ne komunicira duže od par sekundi dok vam ne preda to što ste naručili ili što vam je namijenio to se ne smatra bliskim kontaktom i na taj način se koronavirusna infekcija ne prenosi', rekao je Capak.

Međutim, u slučaju da je netko zaražen koronavirusom i duže se boravilo u istoj prostoriji, ide se samoizolaciju bez obzira što nije bilo bliskog kontakta.

'Ovisi o tome kakva je priroda toga kontakta. Dakle, to ovisi o vještini epidemiologa na koji način će uzeti anamnezu i otkriti one koji su stvarno bili na jedan metar na duže od 15 minuta. A druga je stvar ako je to ista prostorija s više ljudi kroz neko duže vrijeme, na primjer, sat vremena, dva sata, u tom slučaju opet svi idu u samoizolaciju bez obzira jesu li bili u takvom bliskom kontaku', objasnio je Capak gostujući na RTL-u.