SOL NA REPU

Kardiokirurg Šimić kaznu će radije služiti u BiH

Bionic
Reading

Potpisivanje sporazuma o međusobnom izvršenju kazni između Hrvatske i BiH aktualiziralo se pitanje najpoznatijih hrvatskih bjegunaca. Jedan od njih je i riječki kardiokirurg Ognjen Šimić koji je u BiH pobjegao nakon što je u Hrvatskoj, zbog primanja mita, pravomoćno osuđen na pet godina zatvora

Premda za sebe govori da nije pobjegao u Sarajevo jer se, kako njegove riječi prenosi Jutarnji list, 'ne može bježati u svoj rodni grad', Šimić se svejedno pita zašto protiv nijednog od davatelja mita nije podnesena optužnica. 'To podrazumijeva da ga nisu ni dali, a ako ga nisu dali, ja ga nisam ni primio!', tvrdi riječki kardiokirurg.

Ukoliko sporazum o međusobnom izvršenju između dvije države bude potpisan, odbjegli Šimić kaznu će radije odslužiti u BiH jer se ondje, kako tvrdi, osjeća znatno zaštićenije, posebno zbog medijskog linča kojem je bio izložen u Hrvatskoj.

Premda to ne spominje, služenje kazne Šimić bi vjerojatno radije odradio u BiH i zbog potencijalnih pogodnosti. Naime, na služenje zatvorske kazne u susjednoj se državi dulje čeka, a obzirom na njegovu stručnu i obiteljsku pozadinu te na to da nije klasični kriminalac, kako piše Novi list, može računati i na blaži sustav izdržavanja poput kakve poluotvorene kaznionice ili sličnog.

Šimić u BiH može računati i na potencijalno mnogo brže pomilovanje, što u Hrvatskoj ne bi tako skoro dočekao s obzirom na status bjegunca pred zakonom.