PREMJEŠTAJ U CRNU GORU

'Kardinal' se boji da će ga u Hrvatskoj netko ubiti

12.09.2013 u 14:07

Bionic
Reading

Slobodan Đurović zvani Kardinal, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na 23 godine zatvora za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela i za kazneno djelo poticanja na teško kazneno djelo ubojstva vlasnika Nacionala Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franića, uskoro će biti prebačen iz Hrvatske u zatvor Spuž u Crnoj Gori.

Nastavak odsluženja kazne u svojoj domovini Đurović je ishodio tako što je u travnju ove godine, nakon izricanja konačne drugostupanjske presude, zatražio od hrvatskog Ministarstva pravosuđa premještaj u zatvor u Crnoj Gori. Kao osnovni razlog molbe za premještaj naveo je da mu u zatvoru u Hrvatskoj prijeti opasnost od ubojstva.

Nakon što je Ministarstvo pravosuđa RH zaprimilo njegovu molbu, proslijedilo ju je prvo Ministarstvu pravde Crne Gore. Potom je Viši sud u Podgorici, koji je nadležan za to, donio pozitivnu odluku. S obzirom na razdoblje provedeno u zatvoru nakon uhićenja u Hrvatskoj, Đuroviću je preostalo još oko 18 godina zatvora, piše Jutarnji list


U ožujku ove godine Županijski sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu skupini okrivljenoj za ubojstvo Pukanića i Franića u listopadu 2008. Ta presuda je za dvije godine ublažila prethodnu tako što je uvažena žalba Slobodana Đurovića te mu je za kazneno djelo poticanja na udruživanje za počinjenje kaznenog djela kazna smanjena s pet na tri godine zatvora, dok mu je za drugo kazneno djelo, poticanje na teško kazneno djelo ubojstva iz koristoljublja, potvrđena prethodno izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 22 godine.

Više pročitajte ovdje