VELIKA BRITANIJA

Kardinal O'Brien žestoko protiv legalizacije gay brakova

05.03.2012 u 22:01

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron i kardinal Keith O'Brien našli su se u sukobu jer prvi zagovara legalizaciju gay brakova, a drugi smatra da to vodi u dekadenciju društva pa je usporedio takve veze s uvođenjem robovlasničkih odnosa

Kardinalu O'Brienu, nadbiskupu Edinburgha i poglavaru Katoličke crkve u Škotskoj odnosno tamošnje biskupske konferencije, koji se okomio na premijera putem BBC-ja i dnevnog tiska, odgovorili su iz Cameronova ureda ustvrdivši da 'nema promjene u politici' te da će se vlada založiti za legalizaciju gay brakova. U priopćenju za javnost se kaže da će neki ljudi biti očito nezadovoljni, ali da mora prestati stanje u kojem postoji nejednakost građana.

Margot James, prva deklarirana lezbijska parlamentarka konzervativaca, kritizirala je 'apokaliptički jezik' kardinala i optužila ga da zastrašuje ljude. Dodala je da vlada uopće ne vrši pritisak na Katoličku crkvu i da je kardinal potpuno krivo shvatio poantu priče jer je ovo isključivo civilno pitanje.

Kardinal O'Brien je u nedjeljnom broju Sunday Telegrapha napisao da vlada pokušava 'redefinirati brak' za cijelo društvo, a u ime male grupe homoseksualnih aktivista.

'Prirodni zakon nas uči što je brak. Prirodno je da muškarac i žena budu zajedno zbog rađanja i odgajanja djece i zbog njihove uzajamne ljubavi', kazao je kardinal O'Brien, dodajući kako zemlje koje dopuštaju homoseksualne brakove krše ljudska prava odnosno da će mjera dovesti do ukinuća prava djeteta na oca i na majku.

Kardinal je napao Camerona sugerirajući da postoji mogućnost braka između trojice ili više muškaraca i/ili žena, i tko će tomu stati na kraj...

Ministar za jednakost Lynne Featherstone sprema konzultacije u ožujku i vlada će ići dalje s projektom, no kardinal kaže ovako: 'Zamislite da vlada odluči legalizirati ropstvo, no uvjerava nas da nitko neće biti prisiljen držati roba.' Dodao je da Velika Britanija dozvoljavanjem gay brakova odbacuje ne samo svoje standarde, već i one iz UN-ove Deklaracije o ljudskim pravima gdje stoji da je 'brak zajednica muškarca i žene'.

Iz Laburističke stranke pak poručuju da je previše diskriminacije, predrasuda i homofobije bilo u britanskoj povijesti te da je došlo vrijeme da se time završi.

Napadi na O'Briena su možda jasni, ali i politički motivirani jer se radi o jakom poborniku nezavisnosti Škotske od britanske krune.