U POSLJEDNJEM INTERVJUU

Kardinal Martini: Crkva kasni 200 godina

01.09.2012 u 21:10

Bionic
Reading

Kardinal Carlo Maria Martini, umirovljeni milanski nadbiskup koji je preminuo u petak, u svom posljednjem razgovoru za talijanske novine ocijenio je da katolička crkva 'zaostaje 200 godina' za današnjim vremenom, prenio je BBC u subotu

'Crkva je umorna... naši prostori za molitvu su prazni', ocijenio je kardinal Martini u svom posljednjem intervjuu, vođenom u kolovozu, koji je milanski list Corriere della Sera objavio poslije njegove smrti.

Martini, kojeg se uvijek smatralo 'papabilnim' i vođom progresivne crkvene struje, u tom intervjuu pozvao je crkvu da prepozna i prizna svoje greške i krene putem radikalne promjene, koje bi trebao predvoditi Papa.

Kardinal, koji je patio od Parkinsonove bolesti i u mirovni je od 2002. godine, bit će pokopan u ponedjeljak. Pored njegovog lijesa u milanskoj katedrali, gdje je bio nadbiskup više od 20 godina, u subotu prolaze tisuće ljudi koji dolaze odati mu počast. Martini je bio popularan među vjernicima, liberalnih stavova u mnogim pitanjima, a uživao je i veliko poštovanje papa Ivana Pavla II i Bnedikta XVI.

Isusovac Martini često je u svom pisanju i komentarima bio kritičan prema nekim crkvenim učenjima. Dopisnik BBC-a u Rimu istaknuo je da je Martini bio hrabar i otvoren tijekom godina u kojem je vodio najveću europsku nadbiskupiju.

Katolicima nedostaje povjerenja u crkvu, rekao je Martini u zadnjem razgovoru za medije, 'naša je kultura ostarila, naše su crkve velike i prazne, a crkvena birokracija raste, naši vjerski rituali i odjeća koju nosimo su pompozni'.


Rekao da će crkva, ne zauzme li blaži stav prema razvedenima, izgubiti lojalnost budućih naraštaja. Pitanje nije, rekao je, mogu li razvedeni dobiti svetu pričest nego kako crkva može pomoći u složenim obiteljskim situacijama.

On se nije bojao, piše BBC, reći svoje mišljenje o pitanjima koja je Vatikan ponekad smatrao tabu temom, uključujući uporabu kondoma u borbi protiv AIDS-a i ulozi žena u crkvi.

Kardinal Martini je, primjerice 2008. godine, kritizirao crkvenu zabranu kontrole začeća, rekavši da je taj stav vjerojatno odbio mnoge vjernike, a 2006. godine je javno izjavio da bi kondomi 'u nekim situacijama, mogli biti manje zlo'.

Kardinal Carlo Maria Martini je umro je u petak u dobi od 85 godina. Martini je godinama bolovao od Parkinsonove bolesti a umro je u isusovačkom samostanu u Gallarateu blizu Milana u kojemu je živio od 2008. Martini je bio milanski nadbiskup od 1979. do 2002. i jedan od najistaknutijih predstavnika Crkve u Italiji.

Unatoč visokoj životnoj dobi i Parkinsonovoj bolesti u konklavama 2005. očito je bilo zagovornika njegova izbora, ali se on tome usprotivio.