PONOSAN NA PRADOMOVINU

Kardinal Cupich: Srce mi je ganuto kad se sjetim vlastitih korijena

31.05.2017 u 21:58

Bionic
Reading

Nadbiskup i metropolit Chicaga kardinal Blase Joseph Cupich u srijedu je navečer u zagrebačkoj katedrali naglasio kako mu je srce naročito ganuto kad se sjeti vlastitih korijena u zemlji koju su mu djedovi i bake nazivali 'Lijepa naša domovino', a on ih je kao dijete usvojio pa danas moli 'da bi vazda sretna bila'

Kardinal Cupich je to izjavio predvodeći svetu misu u zagrebačkoj katedrali na slavlju svetkovine Blažene Djevice Marije - Majke od kamenitih vrata. Zahvalivši na pozivu kardinalu Bozaniću ocijenio je kako mu je iskazao iznimnu čast, pozvavši ga da predsjeda i propovijeda ovom prigodom, koja, kako je rekao, u sebi sadrži bogatu tradiciju i povijest Zagrebačke nadbiskupije i Crkve u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako u zagrebačkoj prvostolnici susreće dragi lik blaženoga kardinala Alojzija Stepinca te dodao kako njegovu kanonizaciju iščekujemo u radosnoj molitvi. Kardinal Sterpinac nam je primjer odanosti života Majci Božjoj, napomenuo je dodavši kako je posebno držao do svoje obitelji te obitelji u životu Crkve, kao i što je posebno bio osjetljiv prema progonjenima, siromašnima i prema svima koji su bili u potrebi.

'Kardinal Sterpinac nam je primjer odanosti života Majci Božjoj, napomenuo je dodavši kako je posebno držao do svoje obitelji te obitelji u životu Crkve, kao i što je posebno bio osjetljiv prema progonjenima, siromašnima i prema svima koji su bili u potrebi', kazao je Cupich.

Ocijenio je kako je Stepinčeva žrtva za druge, izrasla iz radosti služenja te je prepoznata u pobožnosti hrvatskih vjernika, koji svuda kamo odlaze i gdje žive sa sobom rado nose lik nebeske Majke i blaženoga Alojzija. Oni su, smatra Cupich, putovi prenošenja vjere i ljudskih vrijednosti te se često nalaze u obiteljskim domovima.

Poslije svete mise vjerničko se mnoštvo u procesiji iza kardinala, biskupa i svećenika u molitvi uputilo prema Kamenitim vratima na zagrebačkom Gornjem gradu.

Čikaški kardinal hrvatskih korijena Blase Joseph Cupich rođen je 1949. godine u Omahi, u američkoj saveznoj državi Nebraski. Njegovu je rodnu župu Omaha prije 100 godina utemeljila hrvatska useljenička zajednica.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 1998. godine biskupom Rapid Cityja u Južnoj Dakoti, a papa Benedikt XVI. 2010. godine povjerio je njegovoj pastoralnoj brizi biskupiju Spoken u državi Washington. Papa Franjo ga je 2014. godine imenovao nadbiskupom metropolitom Chicaga, a 2016. godine uvrstio ga je u zbor kardinala Svete Rimske Crkve.