KATOLIČKA CRKVA U EUROPI

Kardinal Bozanić više nije potpredsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija

02.10.2011 u 07:25

Bionic
Reading

Za potpredsjednike su izabrani kardinal Angelo Bagnasco, nadbiskup Genove i predsjednik Talijanske biskupske konferencije, te nadbiskup Józef Michalik, nadbiskup Przemysla i predsjednik Poljske biskupske konferencije

Predsjednici biskupskih konferencija Europe, punopravni članovi CCEE-a (Vijeća europskih biskupskih konferencija), izabrali su 30. rujna, u Tirani, novo predsjedništvo CCEE-a za petogodište 2011 - 2016. Za predsjednika CCEE-a ponovno je izabran kardinal Peter Erdö, nadbiskup Esztergona-Budimpešte, primas Mađarske i predsjednik Mađarske biskupske konferencije.

Za potpredsjednike su izabrani kardinal Angelo Bagnasco, nadbiskup Genove i predsjednik Talijanske biskupske konferencije, te nadbiskup Józef Michalik, nadbiskup Przemysla i predsjednik Poljske biskupske konferencije. Dva potpredsjednika zamijenit će dosadašnje, kardinala Jeana-Pierrea Ricarda, nadbiskupa Bordeauxa, i kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog.

Plenarna skupština zahvalila je izabranima za njihovu spremnost i zaželjela im plodan rad u službi evangelizacije i u Crkvi u Europi. Istodobno su sudionici skupštine zahvalili  članovima predsjedništva na odlasku za njihov dosadašnji rad za dobro Crkve i za zalaganje u promicanju bratskog zajedništva među biskupima Europe. CCEE okuplja 33 europske biskupske konferencije, a novo predsjedništvo preuzet će službu na kraju ovoga plenarnog zasjedanja.

Josip Bozanić je u travnju 2001. izabran za prvoga potpredsjednika Vijeća biskupskih konferencija Europe (CCEE), a 2006. je reizabran na istu dužnost. Sudjelovao je na prvoj (1991.) i drugoj (1999.) posebnoj Sinodi biskupa za Europu u Rimu. Na drugoj je izabran za člana Posebnoga vijeća Generalnoga tajništva Biskupske sinode za Europu. U listopadu 2008. godine sudjelovao je u radu 12. opće skupštine Sinode biskupa u Rimu na temu: Božja riječ u životu i poslanju Crkve

Papa Ivan Pavao II. uvrstio ga je u Zbor kardinala Svete Rimske Crkve na svečanom Konzistoriju u Rimu, 21. listopada 2003. godine. Član je Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, Kongregacije za katolički odgoj, Papinskoga vijeća za laike te novoosnovanog Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije, kao i član nekoliko posebnih komisija Svete Stolice.