JASMIN KLARIĆ:

'Kardinal Bozanić ratuje s nepostojećim avetima'

16.01.2017 u 10:09

Bionic
Reading

Komentirajući aktualne događaje u emisiji Novi dan televizije N1, šef zagrebačkog dopisništva Novog lista Jasmin Klarić ocijenio je katastrofalnom SDP-ovu nakanu da za gradonačelnika Zagreba kandidira predsjednika stranke Davora Bernardića. 'To je toliko loše da graniči s namjernim nanošenjem štete SDP-u dugoročno', ustvrdio je Klarić

'Ako izgubi, a to je vjerojatno, jer protukandidat mu je Milan Bandić, dobit će etiketu gubitnika. Ako pobijedi, trebat će voditi glavni grad u Hrvatskoj i glavnu oporbenu stranku, a to ne može dobro završiti. U situaciji kad više ne znaju što bi, a kandidatkinja liberalnog dijela političkog spektra postaje Anka Mrak Taritaš, idu prema HNS-u da odustane od svoje debelo isprofilirane i popularne kandidatkinje. Time ne samo da narušava rezultat u drugom krugu izbora, nego ugrožava stratešku suradnju SDP-a i HNS-a', kazao je Klarić za N1

Taj iskusni novinar ističe da dugo nije vidio lošiju političku inicijativu iz SDP-a: 'Ovo je katastrofa.'


Komentirajući podatke o drastičnom povećanju broja vjernika u Hrvatskoj u posljednja tri desetljeća, Klarić kaže da se tu više radi o odrazu društvenih tendencija, službene istine i gledanja na svijet, nego sociološkog pomicanja prema vjeri.

Odgovarajući na pitanje o utjecaju Crkve na politiku, napominje da je kardinal JosipBozanić i Crkva općenito u teško objašnjivom ratu protiv komunizma, jer komunizam je propao.

'U Hrvatskoj komunizam ne postoji već najmanje 26 godina i doista ne razumijem čemu služe ratovi Bozanića s nepostojećim avetima, osim mobilizaciji svojih sljedbenika. I naravno da ima utjecaj, i istupi crkvenih velikodostojnika. Ako se sjetimo svega ružnoga što se dogodilo, a vrhunac svega su branitelji, šator, sve je krenulo s Kaptola, kad se najavljivala Oluja dva, kritizirala nenarodna vlast, a onda se i HDZ uključio u tu priču, pa smo imali i razbijanje ćiriličnih ploča i došli do ruba ozbiljnih sukoba snaga reda i prosvjednika', podsjeća Klarić.

Privatizacija HEP-a zasad ne dolazi u obzir

Zahtjev branitelja da im se da sedam posto dionica HEP-a ocjenjuje nerealnim, a po njegovoj procjeni nije riješen ni problem odnosa Mosta i HDZ-a kada je u pitanju taj model otkupa Ine. Štoviše, taj problem nije riješen niti unutar HDZ-a.

'Tamo su vrlo glasni oni što se protive privatizaciji HEP-a, a što se nije prije događalo. Mislim da će se morati tražiti novi model otkupa Ine. U ovakvom političkom okruženju privatizacija HEP-a ne dolazi u obzir', zaključio je Klarić.