U GOLUBIĆU

Karamarko zabranio otkrivanje spomenika srpskim žrtvama

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko zabranio je za sutra najavljen komemorativni skup i otkrivanje spomenika srpskim žrtvama u Golubiću

Karamarko je procijenio da bi održavanje skupa uznemirilo građane i remetilo javni red i mir. Osim toga Državna je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša utvrdila da je spomenik podignut bez dozvola, javlja HRT.

Protiv podizanja spomenika u Golubiću su kninski branitelji jer se na njemu, tvrde, nalaze i imena agresora na Republiku Hrvatsku.

Pitanja oko kojih se uoči svetostefanskoga najavljenog otkrivanja kontroverznog spomenika lome koplja jesu: tko su, kako su, kad i gdje ove žrtve pale? Jesu li to civili stradali u vrijeme operacije Oluja 1995. godine i prije nje, ili su među njima i pripadnici krajinske paravojske koji su se tijekom četverogodišnjeg rata borili protiv Hrvatske i njezina suvereniteta i teritorijalnog integriteta, piše Slobodna Dalmacija i dodaje da je baš u Golubiću tijekom rata ratni zločinac Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, vodio obučni centar krajiških specijalaca.

Kontroverzni spomenik u Golubiću rezultat je inicijative Udruženja porodica poginulih i nestalih iz 'krajine', kojemu je predsjednik Čedomir Marić.

Dobrovoljnim prilozima su 115 obitelji koje su u ratu izgubile nekog svoga, bilo da su ubijeni ili nestali, financirale izgradnju spomen-obilježja, u skladu sa svojim mogućnostima. Ne vide ništa sporno u tome, uostalom, kaže Marić, bila je tu i policija, pregledala spomenik, nitko nije našao ništa problematično, jer svatko ima pravo odati počast svojim poginulima.

Čedomir Marić je još uvijek u beogradskom izbjeglištvu, gdje uređuje časopis Suza, namijenjen izbjeglim 'krajišnicima'. I sam je izgubio sina u ratu i stalo mu je do toga da se njegova žrtva, zajedno s ostalima, primjereno obilježi, piše Slobodna Dalmacija.

Tomislav Vrdoljak
, zamjenik kninske gradonačelnice Josipe Rimac, poziv ima na stolu, ali nije siguran da će otići u Golubić u nedjelju. O konotacijama spomenika ne želi govoriti, a slično reagira i šibensko-kninski župan Goran Pauk