HDZ-OVO 'UŽIVANJE U ZAJEDNIŠTVU'

Karamarko udaljio novinare jer 'vade samo ono što ne zvuči lijepo'

19.02.2014 u 12:50

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo neugodno je iznenađeno i osuđuje odluku predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da udalji novinare s HDZ-ova svečarskog skupa 24. obljetnice preksinoć u sportskoj dvorani u Šibeniku, ističe predsjednik HND-a Zdenko Duka

Naime, novinari različitih redakcija uredno su, kao i svake godine, bili pozvani na svečanost. No rečeno im je da budu u dvorani dok se odsvira himna i odmiruje minuta šutnje za pale branitelje i članove stranke, pa će predsjednik Karamarko dati izjave u hodniku, a onda su zamoljeni da napuste skup, navodi se u Dukinu priopćenju.

Navodi kako je za ovakav nepopularan potez Karamarko dao zanimljivo obrazloženje: rekao je, naime, 'novinari vade iz govora samo ono što bi moglo kompromitirati, što ne zvuči lijepo, vade iz konteksta': 'Pustite nas da malo sami uživamo u zajedništvu...'

'To bi značilo da se predsjednik stranke, a valjda i ostali, pribojavaju vlastitih riječi kao da žele reći da govore jedno za javnost, a kad se malo opuste u zajedništvu - onda govore ono što stvarno misle. Nije to bilo odlučivanje o nekom delikatnom stranačkom ili kadrovskom problemu, to je, zaboga, bila samo svečanost. Ali - zatvorena za novinare', smatra Duka.

HDZ-ovsko zajedničko uživanje u himni


Podsjeća kako je nedopustivi selektivni pristup redakcijama pokušala primijeniti inicijativa U ime obitelji prilikom referenduma o braku u prosincu prošle godine pa je naišla na jedinstveni bojkot hrvatskih redakcija.

'Bilo kakvo zatvaranje i blokiranje informacija novinarima nedopustivo je u demokratskom društvu i naići će na osudu profesionalne novinarske udruge', poručuje predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Podsjetimo, Tomislav Karamarko u siječnju je s HDZ-ova skupa u Imotskom, gdje se obilježavala 24. godišnjica osnutka stranke također 'izbacio' novinare. No na njegovu nesreću, jedna je novinarka ipak ostala u prepunoj kinodvorani i izvijestila o motivacijskom retropolitičkom govoru šefa najveće oporbene stranke, odnosno najduže vladajuće stranke u Hrvata.

Karamarko je otvorio dušu i sa stranačkim kolegama podijelio svu svoju mržnju koju osjeća prema dvadeset i kusur godina mrtvoj Jugoslaviji te njezinu već 34 godine mrtvom vođi Josipu Brozu Titu, ali i aktualnoj vladajućoj kukuriku koaliciji koju je prozvao za jugonostalgiju.

'Vratila nam se Hrvatska koja kao da je odcijepljeni dio Jugoslavije…. Naši ljevičari nakon što su bili obožavatelji najvećeg zločinca hrvatskog naroda, Josipa Broza Tita, u jednom su se momentu pretvorili u europejce koje nadograđuju na temeljima jugoslavenstva. Zadnja zbivanja u Hrvatskoj nas podsjećaju na vrijeme devedesetih. Danas kao i onda hrvatski komunisti šute. Oni koji su danas na vlasti napustili su devedesete Hrvatski sabor. Oni šute jer nikako hrvatsku državu nisu htjeli', zagrmio je Karamarko u Imotskom, a njegove riječi zabilježila novinarka 24sata.hr.

Još je u Imotskom Karamarko zaprijetio kako će u Hrvatskoj biti puno revidiranja kad on dođe na vlast. Primjerice, prema pisanju tjednika Express, najavio je izmjenu Ustava na način da će iz njega izbrisati antifašizam, a umjesto njega upisati antikomunizam.

Nije štedio ni medije koje je optužio da truju i sotoniziraju HDZ pa ih stoga valjda redovito uklanja sa skupova HDZ-a.