JOCIĆ TVRDI

'Karamarko sprječava uhićenje Pukanićevog ubojice'

21.04.2010 u 17:11

Bionic
Reading

Sreten Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, u srijedu je, u nastavku iznošenja svoje obrane u povodu optužbe da je organizator ubojstva suvlasnika 'Nacionala' Ive Pukanića, izjavio da iza Pukanićeva ubojstva stoji hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, no poslije je izjavu ublažio

U nastavku suđenja njemu, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću, dvojici članova njegove skupine optužene za ubojstvo suvlasnika tjednika 'Nacionala' Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, Jocić je najavio kako će u tijeku postupka iznijeti svoje spoznaje o Karamarkovoj umiješanosti te da će to potvrditi njegovi svjedoci.

'Motiv hrvatske vlasti i Karamarkov jest da se ubojstvo Pukanića nikad ne riješi i da se izveze u Srbiju', kazao je Jocić te ustvrdio kako bi 'tužitelj trebalo znati koji su motivi Hrvatske za to'.

Nakon popodnevne stanke Jocić je objasnio da u izjavi o hrvatskom ministru nije mislio da je Karamarko organizator ubojstva Ive Pukanića, već da sprječava uhićenje pojedinih osoba koje su s tim povezane.

Jocić je kazao kako su neke osobe već uhićene u postupku za Pukanićevo ubojstvo te da je on htio reći da Karamarko usmjeruje istragu prema Srbiji i Jociću. Po njegovim riječima, cilj je trebao biti, radi hrvatske javnosti, da je Srbin ubio Pukanića.

Njegov odvjetnik Zdenko Tomanović kazao je pred sudskim vijećem kako je u stanci razgovarao s predstavnicima medija te da se iz razgovora s novinarima vidjelo kako je potrebno objasniti izjave njegova branjenika.

Borovec: Nismo ni mislili da će priznati ubojstvo

Glasnogovornik hrvatskoga MUP-a Krunoslav Borovec danas nije želio komentirati tvrdnju Sretena Jocića, poznatog kao Joca Amsterdam, da iza ubojstva suvlasnika tjednika 'Nacionala' Ive Pukanića stoji hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, te je rekao kako u MUP-u nisu ni očekivali da će Jocić priznati ubojstvo.

'Nismo ni očekivali da će Jocić na početku suđenja u Beogradu priznati ubojstvo, a njegove tvrdnje ne želimo komentirati', kratko je za Hinu rekao Borovec.

Na upit predsjednika sudskog vijeća Vladimira Vučinića odakle optuženiku tvrdnja koju je iznio u utorak, da je uhićen na temelju crnogorsko-hrvatske informacije da može ugroziti sigurnost srbijanskog predsjednika u interesu crnogorsko-hrvatsko-albanske mafije, Jocić je kazao kako su ljeti 2009. srbijanski mediji objavili vijest o tome.

Po Jocićevim riječima, mediji su prenijeli i to da je Tadića o ugrozi njegove sigurnosti obavijestio ondašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, nakon čega su se susreli ministri unutarnjih poslova dviju zemalja, Karamarko i Ivica Dačića, a potom i državni odvjetnici, nakon čega je on uhićen.

Jocić je također ustvrdio kako je iza Mesićevih izbornih kampanja stajao 'Albanac Muharemi' te "transnacionalna kriminalna obitelj braće Osmani'.

Govoreći o boravku u zatvoru u Nizozemskoj, Jocić je kazao kako su ga ondje posjećivali dužnosnici NATO-a i Europske unije i tražili od njega obavijesti o haaškim optuženicima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću kako bi mu zauzvrat omogućili smanjenje kazne.

Na više uzastopnih upozorenja suca Vučinića da Jocić svojim izlaganjem teško optužuje visoke inozemne političke dužnosnike te da u izlaganju mora poštivati dostojanstvo svih dužnosnika u Srbiji i inozemstvu, Jocić je kazao kako je svjestan toga te da ne bi to činio da ne namjerava to i dokazati.