PRIPREME ZA LOKALNE IZBORE

Karamarko: Privid je da su Zagreb i Rijeka lijevi gradovi

13.10.2012 u 18:04

Bionic
Reading

HDZ-u su lokalni izbori biti ili ne biti. U stalnom zaostatku od osam do deset posto za SDP-om u stranci su postali svjesni da im jedino šira koalicija može dati šansu da na lokalnim izborima ne dožive još jedan neuspjeh. Media servis razgovarao je s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom koji joj je otkrio plan za lokalne izbore

HDZ, HSS, dva HSP-a i Blok Umirovljenici zajedno zajedno će na izbore. Nema još potpisivanja sporazuma, objašnjava Karamarko jer riječ je o širokoj platformi.

'To je jedna rekao bih, vrlo fleksibilna forma, mi se slažemo u temeljnim idejama. Možemo očekivati taj jedan širi okvir rekao bih, nekoliko stranaka, nekoliko snaga, nekoliko udruga, bit će možda još iznenađenja do lokalnih izbora kad je to u pitanju', kaže Karamarko.

Iznenađenja neće biti kada su u pitanju četiri najveća grada. Tu će HDZ imati svoje kandidate.

'Ni Zagreb, ni Rijeka nisu tradicionalno lijevi gradovi. To je jedan privid. Tajna je u apstinenciji, oni u Rijeci pobjeđuju s malim postotkom, stvar je u apstinenciji. Apstiniraju oni ljudi koji su bili razočarani HDZ-om. Apsolutno je da će oni sada izaći na izbore, ovo je jedan drugačiji HDZ', poručuje Karamarko.

U Slavoniji će, kaže Karamarko pobijediti HDSSB, a ni kandidata za Zagreb još ne želi otkriti.

'Eto, dosta je imena procurilo u javnost, pa onda vi možete nama objasniti tko će biti. Šalim se. Naravno, mi još uvijek razgovaramo, pa i radimo neke male provjere i radit ćemo ankete. I kada dođe vrijeme, mi ćemo objaviti. Zašto sada žuriti. Nema žurbe', ističe Karamarko.

Najdalje su HDZ-ovci otišli u pregovorima s HSS-om, no ni tu nema žurbe.

'Imali smo već pregovore i sastanak je potvrda naših dobrih odnosa i dobre volje za suradnjom. Imali smo čak, rekao bih i neke konkretne dogovore, o kojima sada ne bih govorio i to ide u jako dobrom smjeru. Dakle, postoji taj okvir unutar kojeg ćemo mi surađivati', otkrio je Karamarko.

Odmah nakon lokalnih izbora trebali bi biti izbori i u HDZ-u, ovaj put po modelu jedan član jedan glas. Ipak, Karamarko kaže vidjet ćemo još što će reći naše biračko tijelo. Nema sumnje, kalkulirat će se s rezultatom na lokalnim izborima. Bude li katastrofalan, Karamarko ne oklijeva. To je jedna od situacija u kojoj bi podnio ostavku.

'U kojoj situaciji? U situaciji drastičnog poraza, u situaciji da sam propustio da se opet dogodi da članovi HDZ-a u vrhu stranke budu korumpirani, da HDZ danas sutra na vlasti organizira recimo korupciju i Fimi mediju i tako dalje', istaknuo je Karamarko.

HDZ-u bi se moglo dogoditi i da se presuda za Fimi mediju vremenski poklopi s izborima. Razmišljam o tome, kaže Karamarko. 'Možda možemo biti odgovorni ali krivi nikad', zaključuje predsjednik HDZ-a.