FABER UPOZORIO NA APSURD

Karamarko novom ravnatelju policije bira zamjenike

02.12.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Odluka ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da samo šest dana prije održavanja parlamentarnih izbora raspiše interne natječaje za izbor zamjenika i pomoćnika glavnog ravnatelja policije te izbor načelnika svih policijskih uprava i policijskih postaja u Hrvatskoj, i to bez da je Vlada raspisala natječaj za glavnog ravnatelja policije, izazvala je podijeljene reakcije i u policijskim redovima, piše Jutarnji list

Mnogi uspješni policajci koji ispunjavaju formalne uvjete za rukovodeća mjesta u policijskom sustavu oklijevaju, ističe dalje Jutarnji, javiti se na raspisane natječaje koji su otvoreni od utorka, jer se pribojavaju da će time i sebi i policijskom sustavu stvoriti niz problema.

Iz Kukuriku koalicije već su najavili da će, ako osvoje vlast, izmijeniti postojeći Zakon o policiji i odluku o imenovanjima koje će tehnički ministar donijeti.

Karamarkovu nastojanju da u zadnjim danima mandata na čelne pozicije u policiji s mandatom od pet godina imenuje svoje ljude, usprotivio se i Vladimir Faber, njegov nekad najbliži suradnik.

'Ne bih želio komentirati političku dimenziju izbora, odnosno reizbora rukovoditelja u policiji. Tvrdim da se natječaj za izbor policijskih rukovodećih kadrova provodi na neprimjeren način, protivno logici funkcioniranja policije kao hijerarhijske organizacije. Naime, apsurdno je da se zamjenici i pomoćnici ravnatelja policije te načelnici policijskih uprava biraju bez imenovanja glavnog ravnatelja policije, a upravo bi ravnatelj policije, prema zakonu, trebao biti ključna osoba u odabiru vlastitih suradnika. Isto tako, načelnici policijskih uprava trebali bi imati bitan utjecaj na izbor načelnika policijskih postaja, što se ovakvim natječajem onemogućuje', ocijenio je Faber za Jutarnji list

'Nogometnim rječnikom rečeno, netko će po nedovoljno jasnim kriterijima selekcionirati igrače za Europsko nogometno prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini. Nakon toga će se naknadno imenovati selektor koji neće moći utjecati na izbor igrača i uvoditi zamjene, ali će odgovarati za njihovu igru i rezultat', slikovito je pojasnio.
Faber je također istaknuo da se u imenovanju policijskih rukovoditelja primjenjuje nelogična procedura koja će prouzročiti brojne probleme u funkcioniranju policije te će kompromitirati novi Zakon o policiji', zaključio je Vladimir Faber.