INTERPOL SPASIO MUP

Karamarko: Nitko nije kriv za Sanaderov bijeg

20.12.2010 u 11:33

Bionic
Reading

'Nitko nije kriv što je Sanader na dan kada mu se skidao saborski imunitet otišao iz Hrvatske. O tome smo i mi i Državno odvjetništvo, ali i brojni pravni stručnjaci, već više puta govorili. Vjerujem da je danas svima jasno da ne postoji nijedna zakonska osnova po kojoj bi se njemu onemogućio izlazak iz države dok je još imao imunitet saborskog zastupnika', kazao je u intervjuu za Vjesnik ministar policije Tomislav Karamarko

Karamarko je istaknuo da su hrvatska tijela kaznenog progona, uključujući i policiju, zaslužna što je Sanader na kraju lociran i uhićen. 'Možda će postupak trajati nešto dulje, ali će zato biti zakonit, što je na kraju i najvažnije', kazao je.

Sanader nije stopirao nijednu istragu

U mom mandatu ministra unutarnjih poslova nitko, uključujući i Ivu Sanadera, nije stopirao nijednu istragu. Da je u kojem slučaju bilo tako, takav zahtjev ne bih ispunio ili bih napustio mjesto ministra unutarnjih poslova. Što Sanader misli o borbi protiv kriminala i je li u vrijeme kada sam ja ulazio u Vladu već znao da će napustiti premijersku poziciju, o tome stvarno ne mogu suditi.

Na pitanje je li Sanaderovim bijegom hrvatska policija ispala smiješna te je li policija mogla spriječiti bivšeg premijera da napusti Hrvatsku, Karamarko je pojasnio da hrvatska policija nije ispala smiješna, nego profesionalna i dosljedna u provođenju zakona.

'Da smo kojim slučajem pokušali primijeniti bilo koju policijsku ovlast prema Sanaderu, a posebno ograničiti njegovo kretanje, u tom bismo slučaju prekoračili svoju ovlast. Kršenje zakona u postupku koji se vodi protiv Sanadera isključivo bi išlo u prilog njemu osobno. Mislim kako je za sve nas najvažnije da postupak koji se vodi i koji će još uslijediti bude zakonit i pošten', kazao je ministar policije.

U razgovoru za Vjesnik Karamarko je ponovio da informacije oko aktualnih korupcijskih istraga ne cure iz Ministarstva unutarnjih poslova. Također je ponovio da se borba protiv korupcije nastavlja te da se očekuju nova uhićenja i novi slučajevi kojima će se policija pozabaviti.

Kad je u pitanju tragičan slučaj dječaka koji je poginuo nakon što ga je policajci zatekli na ulici poslije 23 sata te su ga propustili odvesti roditeljima, Karamarko je najavio da će zbog toga odgovarati oni koji su pogriješili i prekršili pravila policijskog postupanja.

'Mislim da je to sasvim primjerena reakcija na taj događaj. Ponovno izražavam žaljenje zbog tog tragičnog događaja, no čini mi se da namjerno zaboravljate da dječaka nije ubila policija, nego pijani vozač', zaključio je Karamarko.