SUĐENJE PETRIČIĆU ZA KLEVETU

Karamarko: Ne znam tko je financirao Mesićevu kampanju

20.02.2012 u 15:36

Bionic
Reading

Tomislav Karamarko, koji je bio na čelu prve predsjedničke kampanje Stjepana Mesića, izjavio je danas na zagrebačkom Općinskom sudu kako ne zna tko je financirao Mesićevu kampanju jer je taj dio posla vodila financijska šefica kampanje Štefanija Balog dok se on bavio političkim dijelom

Svjedočeći na suđenju politologu Darku Petričiću, kojega je Mesić tužio za klevetu zbog izjave da je njegovu kampanju financirala albanska mafija, Karamarko je rekao kako ne zna koji su pojedinci financirali kampanju 2000., no ocijenio je apsurdnom Petričićevu tvrdnju po kojoj je oko Mesića bila 'velika koncentracija Albanaca', među kojima i neki povezani s kriminalom.

'Ja ovdje ne branim Mesića niti ikoga, nego samo iznosim istinu, no otkuda vam takve apsurdne tvrdnje i pretpostavke', upitao je Karamarko Petričića koji bi na idućem ročištu 6. ožujka trebao iznijeti svoju obranu i završne riječi, nakon čega se očekuje nepravomoćna presuda suca Zorislava Kaleba.

Karamarko je rekao kako se u Mesićevoj kampanji bavio politikom, a ne financijama pa zato, među ostalim, ne zna tko su bili sponzori ni tko je Mesiću posudio automobile za kampanju i načinio popis uzvanika pozvanih na proslavu pobjede 2000. u Novinarskom domu.

Ustvrdio je kako mu nije poznato s kojim se Albancima Mesić sastajao u Uredu predsjednika ni kojima je pomogao da dobiju hrvatsko državljanstvo. Objasnio je da je na čelu tog ureda bio samo 15-ak dana jer je imenovan predstojnikom Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS).

Na Petričićevo pitanje zašto je bivši hrvatski predsjednik proglašen počasnim građaninom Kosova odgovorio je kako je to vjerojatno zato što se Mesić zauzimao za neovisnost Kosova.

Karamarku nije poznato je li njegova bivša tvrtka financirala drugu Mesićevu predsjedničku kampanju.

Bivšeg šefa Mesićeve prve predsjedničke kampanje i donedavnog ministra unutarnjih poslova iživciralo je Petričićevo pitanje o tome je li radio u Udbi, tajnoj policiji bivše Jugoslavije.

'Ma dajte, molim Vas. Nemojte se baviti izmišljotinama. Ja sam od 1982. kao student ostao bez putovnice zbog kleronacionalizma', rekao je Karamarko tuženom politologu koji se na sudu brani sam, bez odvjetnika.

Sudac je, pak, rekao kako zna da je to za Petričića 'pozornica za javnost', no pozvao ga je da se suzdrži od nebitnih pitanja jer je ipak na sudu.

Mesić je Petričića tužio krajem 2009. zbog izjava u medijima po kojima je on 'eksponent albanske mafije' koja mu je financirala predizbornu kampanju te da je jedan od troje najbogatijih ljudi u Hrvatskoj.