UVJETE ZADOVOLJAVA SAMO ŠKODA

Karamarko namjestio natječaj Pavi Zubaku?

06.09.2010 u 08:18

Bionic
Reading

Vladi Jadranke Kosor prijeti još jedan veliki financijski skandal - Večernji list otkrio je da uvjete natječaja za nabavu čak 801 od 856 automobila za MUP zadovoljava samo Škoda, koju prodaje Pavo Zubak!

Riječ je o automobilima koji se nabavljauju putem upravo završenog natječaja, koji je raspisao Ured za središnju javnu nabavu i kojim se operativnim leasingom, najvećim dijelom za MUP koji vodi Tomislav Karamarko, unajmljuje 1.103 automobila (što je tri posto vozila koja će biti prodana do kraja 2010. u RH). Večernji list ističe da je riječ o poslu godine za trgovce automobilima jer je vrijedan čak 200 milijuna kuna.

Za MUP se tim natječajem nabavlja čak 856 automobila, a propisanim dimenzijama za nabavu čak 801 automobila udovoljavaju jedino Škoda Octavija i Passat, automobili koje u RH jedini prodaje P.Z. Auto u suvlasništvu Pave Zubaka.

Večernji list podsjeća da je za ta policijska vozila uz određenu dužinu, širinu vozila, međuosovinski razmak, snagu, naveden i minimalan obujam prtljažnika od 550, odnosno 560 litara. Upravo obujam prtljažnika, koji je glavni filtar da se ostali automobili ne mogu provući u konkurenciju, u kombinaciji sa snagom motora koja treba biti od 75 do 90 konja, omogućuje da jedino Škoda Octavija i Passat odgovaraju tim uvjetima. No, Passat iz natječaja diskvalificira njegova cijena, pa ostaje samo Škoda.

'Škoda je jedini automobil koji ima veliki prtljažnik, a malu snagu. Ostali automobili s takvim prtljažnikom imaju snažniji motor i to ih diskvalificira', objasnio je Večernjem listu stručnjak za automobile koji je proučio natječaj. Otkrio je i da u druge dvije stavke tog natječaja, kojima se traži 85 osobnih automobila, minimalnim dimenzijama udovoljava jedino Passat, dakle opet P.Z. Auto.

U poštenje MUP-ove nabavke automobila sumnja i Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency Internationala, nevladine udruge koja se bavi suzbijanjem korupcije.

'Iskreno se nadam da natječaj nije namješten. Ali dimenzije prtljažnika ne bi trebale biti kriterij jer to što on ima obujam od 550 ili 560 litara ne jamči da u njega stane određena oprema', objasnio je Z. A. Petrović.