oglasio se na facebooku

Karamarko likuje nakon odluke Ustavnog suda: Proglasili su me veleizdajnikom, mađaronom i rusofilom

13.07.2019 u 17:16

Bionic
Reading

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko oglasio se podužom objavom na Facebooku nakon što je Ustavni sud uvažio njegovu tužbu povezanu uz odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, Karamarko je podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade nakon što je to povjerenstvo zaključilo kako je bio u sukobu interesa donoseći odluke vezane uz Inu i Mol s obzirom da mu je supruga poslovala s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a u Hrvatskoj

Povjerenstvo je u lipnju 2016. donijelo odluku da je tadašnji potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, sudjelujući o raspravama o sudskim sporovima koje je vezano uz Inu Hrvatska vodila s mađarskim MOL-om, bio u potencijalnom sukobu interesa te da je povrijedio načela djelovanja obnašanja dužnosti.

Karamarko je, konstatiralo je Povjerenstvo, povrijedio načela poštenog, savjesnog i odgovornog postupanja jer je Vladi, svojoj stranci, koalicijskim partnerima i javnosti prešutio da njegova supruga Ana Karamarko posluje s Jozom Petrovićem, lobistom MOL-a u Hrvatskoj.

'Vjerujem kako ne moram podsjećati hrvatsku javnost da sam javno obećao odstupiti sa svih funkcija utvrdi li Povjerenstvo moj sukob interesa? Nakon što je Povjerenstvo u nevjerojatnim okolnostima klasičnog verbalnog delikta odlučilo na moja leđa staviti teret potencijalnog sukoba interesa bez ikakvih sankcija, moralno, etički i politički odgovorno ispunio sam obećanje i odstupio sa svih političkih funkcija, što je u recentnoj Hrvatskoj prava rijetkost. Učinio sam to zbog Hrvatske, učinio sam to zbog HDZ-a kako bi neometano mogli nastaviti moj niz pobjeda i učiniti Hrvatsku boljim mjestom za život.

  • +19
Članovi HDZ-a okupljaju se u sjedištu stranke uoči Karamarkovog obraćanja javnosti Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Danas se, s određenom dozom gorčine, ipak osjećam sretnim, slobodnim i ohrabrenim jer je Ustavni sud Republike Hrvatske, na načelima pravde i pravdoljubivosti, donio jedini mogući pravorijek poništavanjem presuda nižeg i višeg Upravnog suda s preciznim uputama koje pravne okolnosti treba uzeti u obzir u obnovljenim procesima. Ovom pravednom presudom Ustavnog suda Republike Hrvatske, rješenje Povjerenstva za sukob interesa glede mog slučaja postalo je nevjerodostojno, postalo je nepravomoćno, čime su načelno prestali egzistirati svi formalni razlozi zbog kojih sam bio prisiljen dati ostavke na sve političke dužnosti. Bit ću potpuno miran i sretan teka kada niži Upravni sud na ponovljenom ročištu donese pravorijek u pravednom i poštenom procesu koje mi jamči Ustav Republike Hrvatske. Tada će i načelo pravednosti i pravdoljubivosti biti u potpunosti ispunjeno', napisao je među ostalim Karamarko.