analitičar o vrućoj temi

'Karamarko je umjetan desničar, politika mu je doživjela fijasko, ovo je probni balon...'

03.01.2018 u 19:56

Bionic
Reading

Domaću političku scenu uzburkala je najava mogućeg političkog povratka bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. O šansama za uspjeh takve operacije razgovarali smo s političkim analitičarom Perom Maldinijem

'Najava mogućeg povratka Tomislava Karamarka na političku scenu zasad je tek probni balon, bez ikakvog sadržaja', kaže Pero Maldini te smatra da su šanse bivšeg predsjednika HDZ-a za veliki povratak na političku scenu – vrlo male.

U hrvatskoj politici dosad još nismo svjedočili, kaže Maldini, velikom povratku nekog političara.

'Drugo, Karamarkova politika, to je evidentno, doživjela je fijasko. I unutar samog HDZ-a i na nacionalnoj razini. Dakle njega ništa ne legitimira da bi na bilo koji način mogao ozbiljnije zaprijetiti Andreju Plenkoviću, koji je izvukao HDZ iz mrtvih nakon što ga je Karamarko upokojio. Konačno, one snage koje su nekada bile uz Karamarka, makar se danas ne slažu s Plenkovićem i rado bi na čelu HDZ-a vidjele nekog drugog, sasvim sigurno neće djelovati protiv aktualnog predsjednika stranke jer bi to bilo ravno njihovu samoubojstvu', smatra Maldini.

Dodaje da Plenković može biti miran sve dok je HDZ na vlasti i sve dok postoji stabilnost.

'Sve dok je tako, nitko, pa ni Karamarko, nema šanse destabilizirati stranku', kaže Maldini, uvjeren da bivši šef HDZ-a ne bi imao šanse vratiti se na čelo stranke čak i u slučaju da desno krilo HDZ-a krene u akciju rušenja Andreja Plenkovića: 'Kada bi i došlo do nekih ozbiljnih kriza, ne bi Karamarko bio taj koji bi stao na čelo, uvjetno rečeno, desne struje.'

Maldini upozorava na još jednu političku dimenziju bivšeg predsjednika HDZ-a.

  • +19
Dan kada je Tomislav Karamarko podnio ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Karamarko je umjetan desničar koji je ultradesničarenjem želio dobiti podršku tamo gdje je baš zbog svoje stvarne političke provenijencije nikad prije nije imao – u desnom krilu HDZ-a. Želio je biti veći katolik od pape. Zaključno, unutar stranke, među onima koji bi eventualno poželjeli preuzeti funkciju šefa HDZ-a, ima puno izvornijih desničara od Karamarka', smatra politički analitičar Pero Maldini.