OD AUTSAJDERA DO FAVORITA

'Karamarko je kao pauk u središtu mreže'

03.05.2012 u 14:44

Bionic
Reading

Naslov portreta Tomislava Karamarka na tportalu prošle jeseni, kada je obnovio članstvo u HDZ-u - 'Započeo s Manolićem, završio s Kosor, a možda stremi i više' - pokazao se proročkim. Iako će tek 20. svibnja biti jasno hoće li kandidat za predsjednika HDZ-a, koji je tek prije nekoliko dana postao glavni favorit, doista postati novi šef glavne oporbene stranke, pitanje je koliko će njegovi 'koferi', u kojima su Josip Manolić, Franjo Gregurić, Stjepan Mesić, Ivan Jarnjak, ali i obavještajna karijera, utjecati na konačnu odluku

Bivši ministar unutarnjih poslova, čiju su ministarsku karijeru obilježile tragične smrti dviju mladih žena, Ivane Hodak, nakon čijeg je ubojstva zasjeo na čelo MUP-a, i Antonije Bilić, čijim je nestankom i ubojstvom završio mandat, u javnosti je najpoznatiji kao obavještajac. Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da Karamarko vješto koristi upravo misterij koji je vezan uz tajne službe. Fama o njima, kaže, prisutna je u 'primitivnim zajednicama u kojima nema razvijene demokratske kulture'. 'Drugdje su tajne službe najjači intelektualni aparat, no kod nas ne, tako da nema nikakve opasnosti zbog njegove obavještajne prošlosti', kaže analitičar.

Smatra kako Karamarko o tome ne govori i vješto pušta druge da polemiziraju o tome, 'kao pauk u središtu mreže'. 'Ja ne mislim da je njegova moć tako velika, no ne bilo dobro da bude izabran jer netko smatra da je bio obavještajac pa da njegova moć počiva na toj činjenici', dodaje Puhovski.

Iako je uz Andriju Hebranga, koji ga je i podržao, bio najglasniji u pozivanju na sankcioniranje komunističkih i partizanskih zločina, pozivao na povratak Tuđmanovom HDZ-u, a u posljednjem videu zagovara jačanje uloge Crkve u društvu, Puhovski smatra kako Karamarko nema nikakvu ideologiju i svjetonazor.


'Bio je ljevičar kada je trebalo s Mesićem, sada je desničar; on je zapravo tehnokrat, a HDZ-u to ne odgovara jer je riječ o stranci koja se bazira na ideologiji', kaže Puhovski. Karamarkovo forsiranje svjetonazorskih pitanja, smatra, pokazuje kako mu je upravo to slaba točka. Vjeruje kako će Karamarko 'pomesti' ostale protukandidate, a da će se u drugom krugu obračunati s Jadrankom Kosor.

Jugo: Pametno vodi kampanju

'Ne bih rekao da je utakmica gotova s obzirom da znamo kakav je izborni sustav HDZ-a, no činjenica je da je Karamarko u velikoj prednosti', smatra političkianalitičar Damir Jugo. Smatra kako je dobar potez Karamarkovo rijetko pokazivanje u medijima, dok su drugi protukandidati iskorištavali svaku takvu prigodu.

Karamarko o Crkvi

On, kaže Jugo, nikada nije o sebi govorio kao o mogućem premijerskom kandidatu, kao drugi, već kampanju bazira na vrijednosnoj politici. No situacija bi se mogla okrenuti i protiv Karamarka. 'Problem njegove pozicije favorita je to što je sada na vjetrometini, a dosada nije bio na meti strelica ostalih kandidata', smatra Jugo.

Dodaje kako je era s Mesićem prožvakana tema jer se sam Karamarko oglasio o razlozima razilaženja s bivšim predsjednikom. 'Sličan teret imaju Milinović i Milošević koji su se u mjesec dana okrenuli protiv Jadranke Kosor', tvrdi Jugo.

'Nju ne bih pritom zanemario jer ona može najviše profitirati u međusobnim napadima ostalih protukandidata', kaže Jugo i dodaje kako Kujundžić vodi agresivnu kampanju, Milošević čestim pojavljivanjem u medijima nastoji nadoknaditi političko iskustvo, dok se Milinoviću usred kampanje dogodilo suđenje za Fimi mediju, na kojem se spominje i njega kao jednog od korisnika crnog fonda.

'Nije se dogodilo okupljanje reformatorskih kandidata jer svi misle da mogu biti najbolji. Pitanje je samo igra li netko dvostruku igru', zaključio je.

Letica: Karamarko obavještajnim informacijama ne difamira protivnike

Slaven Letica pak smatra kako je Karamarko dobar izbor za HDZ jer vjeruje da će odigrati integrirajuću ulogu u stranci. Letica je s Karamarkom i Mesićem trenirao i nanbudo. Kaže kako je Karamarko bio nespretan, no to je nadoknađivao upornošću, čime je postigao zavidan nivo u toj borilačkoj vještini.

Njegova je prednosti i u polivalentnosti, smatra Letica: 'On je bio u ratu, u obavještajnom sektoru, u poduzetništvu.' Što se tiče svjetonazora, Letica kaže kako nema više klasične podjele na lijeve i desne političare, jer svi moderni političari su pragmatični, dodaje. Činjenica da je dok je bio ministar unutarnjih poslova htio progoniti počinitelje kaznenih djela iz poraća samo se u Hrvatskoj smatra ekstremno desnim stajalištem, kaže i dodaje kako je to europski standard.

Karamarkova karijera u tajnim službama ne bi mu trebala biti otegotna okolnosti te Letica ne smatra da bi zloupotrebljavao obavještajne informacije za difamiranje protivnika.