NOĆNO PLAKATIRANJE

Karamarko i Faber se ispričali

03.12.2008 u 16:46

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i glavni ravnatelj policije Vladimir Faber, ispričali su se zbog netaktičnog postupanja službenika u slučaju lijepljenja plakata aktivista Facebook grupe po Zagrebu, zbog čega je prozvana da provodi represiju

Prema riječima ravnatelja policije Vladimira Fabera, policajci su u pola četiri ujutro primijetili sumnjivu osobu koja je odmah počela bježati. Nakon što se sumnjivac nije zaustavio ni na ponovljeno upozorenje, policajci su ga sustigli i priveli u policijsku postaju. Protiv njega je podnesen optužni prijedlog zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru, kao i Uredbe o komunalnom redu Zagreba. 'Mladić je zakonito priveden, ali je utvrđeno da nije postojalo razloga za podnošenje prijave za kršenje javnog reda i mira i zbog toga mu se ispričavamo', rekao je Faber.

Također je policija utvrdila da je natpis 'Stegnite vi remen, bando lopovska' na plakatu vrijednosni sud i kao takav ne krši nikakav zakon, dok grupa koju je na Facebooku otvorio Marko Jurčić pod imenom 'Upadnite meni u stan, bando gestapovska' grubo vrijeđanje službenih osoba i policije kao institucije u cjelini. Ipak, policija, prema riječima glavnog ravnatelja, neće kazneno goniti autora grupe jer to nije inkriminirana radnja, ali je utvrđeno da mu nedostaje osobnog odgoja i elementarne građanske kulture i uljudbe.

 

Ministar Karamarko je odbacio insinuacije da premijer Ivo Sanader vrši pritisak na policiju da nezakonito postupa. 'Što bi policajci u pola četiri ujutro trebali nazvati premijera Sanadera, ili mene, a ja premijera Sanadera da im damo upute kako postupati. Pa ne budite smiješni', rekao je ministar Karamarko. Što se tiče slučajeva u Dubrovniku i Zadru, Faber je ostao pri svom da Klečak nije bio priveden ni lišen slobode, već se odazvao na razgovor kao slobodan građanin, a djevojka u Zadru također nije privedena, nego je sama došla na policiju saznati informacije o tome što treba učiniti da bi se prijavio prosvjed. 'Policija ni u jednom gradu u Republici Hrvatskoj policija nije vršila pritisak prema organizatorima mirnih prosvjeda već je kao što je vidljivo iz slučaja u Zadru surađivala s organizatorima radi ispunjavanja uvjeta za sigurno i nesmetano odvijanje prosvjeda' objasnio je Faber.


Nadalje, Faber je još naglasio da policija mnogo vremena dnevno radi, a 'tko radi, taj i griješi'. 'Probleme u komunikaciji treba rješavati bez lažnih insinuacija i galame', zaključio je ravnatelj policije. Ministar Karamarko također je istaknuo da su on i Faber preuzeli funkcije kako bi profesionalizirali i depolitizirali policiju, te neće dopustiti da se ona upliće u politikantske igre: 'Policija ne može i neće biti dio političke igre i političkih manipulacija.' Dodao je da im je u ovom trenutku potreban konsenzus i potpora te da će podnijeti i kritiku, ali ne i politikanstvo. Nakon što su se malo 'posuli pepelom', prvi ljudi policije već su za sutra najavili novu izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj će izvijestiti o svojim novim uspjesima. Cirkus Karamarko-Faber se nastavlja.