UVOD U RASPLET

Karamarko: Bilo bi najbolje da premijer, Petrov i ja odemo iz Vlade

08.06.2016 u 18:17

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u srijedu novinarima kako je odluka o opozivu premijera Tihomira Oreškovića bila odluka koja je trebala izazvati šok u javnosti, te naglasio da je spreman otići, ali da s njim trebaju otići i Orešković i Božo Petrov, a HDZ bi u tom slučaju trebao dati novog mandatara

Bilo bi dobro da odemo Orešković i Petrov i ja. HDZ će dati mandatara. Mi ćemo sve napraviti da što prije izađemo iz problema. Bilo bi najbolje da se vrh vlade osvježi i da se krene novim korakom, rekao je predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Procesi oko preslagivanja i zahtjev za opoziv, kaže, idu dobro. To je sve u tijeku, javnost zanima, a i mi smo zainteresirani da što prije izađemo iz ove krize, dodao je.

Vezano za pismo HDZ-ovih europarlamentaraca u kojem se protive opozivu premijera, komentirao je da svi imaju pravo na svoje mišljenje.

'Ali čini mi se da nemaju uvid u detalje. Osobno podržavam takav izričaj, ali trebaju se poštovati odluke Predsjedništva HDZ-a. To najbolje znamo mi koji svake minute nešto radimo', naglasio je Karamarko.

Na upit je li moguće da odustane od zahtjeva za opozivom premijera, naglasio je kako je HDZ zahtijevao taj opoziv da izazove šok i da kaže - dosta je ovakvog rada i odnosa.

'Jučer sam rekao da pozivam sve usijane glave da se ohlade. Moramo raditi. Gospodarski trendovi su dobri, sve nam ide u prilog osim tih odnosa koji definitivno nisu dobri', kazao je predsjednik HDZ-a Karamarko.

Na upit kakve su opcije rekao je da će HDZ napraviti sve da se što prije izađe iz problema.

'Mi ćemo sve napraviti da što prije izađemo iz problema. Bilo bi najbolje da i premijer i Petrov i ja odemo, da se vrh vlade osvježi i da se krene novim korakom', rekao je.

Što se tiče mandatara, rekao je: 'Mislim da stranka koja ima najviše mandata u Saboru ima pravo dati premijera'.

'Nisam šiljio na pregovorima kada je bilo pitanje mandatara, to ni sada neću raditi. Stranka nije sama sebi svrha, interesi ove države su takvi da su važniji od pojedinačnih interesa', dodao je Karamarko.

Na upit postoji li mogućnost da Orešković ostane, a da odu on i Petrov rekao je kako je to teško.

'Teško je u ovom momentu, ne znam kakve bi se promjene trebale dogoditi u sljedećim danima. Sve opcije ostaju ako se dogovorimo. Temelj svih temelja je da se počne drugačije raditi. Stalno pričamo o reformama. HDZ se treba respektirati kao relativnog pobjednika izbora, ne može ona poslužiti kao noseća struktura nekome da bi obnašao dužnost', dodao je Karamarko.

Zaključio je da je dobro da je izazvan ovaj šok, kako bi mogli reći da se stane i počne normalno raditi.