HDZ-OV BIVŠI NAČELNIK MEĐU UHIĆENIMA

Karamarko: Akcija protiv carinika dokaz djelovanja na svim razinama

04.05.2011 u 17:24

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko potvrdio je da je u zajedničkoj akciji USKOK-a, carine i policije jutros uhićeno 16 carinika i šest policajaca te da je to dokaz da se protiv korupcije u Hrvatskoj vodi borba na svim razinama društva i svim sredstvima

'Dokaz je to da - ako je potrebno - djelujemo i u našim redovima, i to već po ne znam koji put', rekao je ministar Karamarko novinarima u Karlovcu, gdje je bio na proslavi 135. obljetnice hrvatskog vatrogastva.

'Nemojmo biti naivni i misliti da ćemo kroz nekoliko ovakvih akcija anulirati korupciju, međutim - uspješni smo onoliko koliko je uspješno suzbijamo jer uspješno suzbijanje kriminala najbolji je preventivni rad za moguće druge počinitelje kriminalnih radnji', istaknuo je Karamarko i dodao kako vjeruje da je korupcija u Hrvatskoj u protekle dvije godine bitno smanjena zbog svih aktivnosti koje se provode.

Za posljednja uhićenja rekao je da su rezultat praćenja kriminalnih aktivnosti uhićenika u posljednjih godinu dana te da vjerojatno nakon uhićenja slijede kaznene prijave.

Zbog osnovane sumnje da su počinili više od sto koruptivnih kaznenih djela, USKOKU je podnesena kaznena prijava protiv 23 osobe - službenika carine, policije i jednog državnog inspektora, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

MEĐU OSUMNJIČENIMA HDZ-OV BIVŠI NAČELNIK

Osumnjičenici su dobar dio večeri ispitivani u USKOK-u, a tijekom prvog dana ispitano je 15 uhićenih, javlja HTV, dodajući da će se oni koji su priznali počinjenje kaznenog djela braniti sa slobode ukoliko ne postoji opasnost od mogućeg utjecaja na svjedoke.

Ispitivanje osumnjičenih nastavit će se u četvrtak, a HTV javlja i da je prema neslužbenim informacijama, među uhićenima i bivši načelnik Općine Petrovsko, koji je na tu funkciju izabran s liste HDZ-a.

PNUSKOK je, u suradnji s više policijskih uprava i Carinskom upravom te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, proveo kriminalističko istraživanje nad više osoba, te je utvrđeno postojanje osnova sumnje da su 23 osobe (službenici carine, policije te jedan državni inspektor) počinili više od sto koruptivnih kaznenih djela, navodi se u priopćenju glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca.

Postoji osnova sumnje da osumnjičeni, od 10. ožujka 2010. do uhićenja, obavljajući svoje službene zadaće nisu poduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te su omogućavali raznim osobama uvoz robe preko granice u Republiku Hrvatsku, dok osumnjičeni državni inspektor nije poduzeo službene radnje koje je trebao poduzeti, za što je primio novac.

Radi se o kaznenim djelima: izbjegavanje carinskog nadzora, zlouporaba položaja i ovlasti, poticanje, krivotvorenje isprava, primanje mita i davanje mita.

Kaznena djela počinjena su uglavnom na području Krapinsko-zagorske županije, a manji dio na području Primorsko-goranske i Zagrebačke županije.

Ovim kaznenim djelima oštećen je državni proračun Republike Hrvatske.

Protiv osumnjičenih je, po dovršetku kriminalističkog istraživanja, USKOK-u podnesena kaznena prijava, kaže se u priopćenju.