NEMIRI U GRČKOJ

Karamanlis pozvao na jedinstvo zemlje

09.12.2008 u 10:41

Bionic
Reading

Grčki premijer Kostas Karamanlis sazvao je u utorak hitan sastanak s predsjednikom države i vođama grčkih političkih stranaka kako bi pokušali razriješiti problem nasilja i nereda koji su zahvatili zemlju, te pozvao na jedinstvo političkih čimbenika

"Nećemo dozvoliti da pojedinci zlorabe tragičnu situaciju kao izgovor za nasilje protiv društva i demokracije", rekao je Karamanlis uoči sastanka s predsjednikom Karolosom Papouliasom i pozvao na jedinstvo zemlje i političkog korpusa.

"U ovim presudnim trenutcima, politički krugovi moraju jednoglasno i odlučno osuditi i izolirati podstrekače i počinitelje nasilja...to je naša demokratska zadaća", rekao je Karamanlis.

Također je pozvao građane da "osude odgovorne za nasilje".

Grčka je u utorak, na dan pogreba tinejdžera koji je poginuo od policijskih metaka i čija je smrt pokrenula lavinu prosvjeda, suočena s nastavkom masovnih demonstracija i mogućeg nasilja.

Iako su okolnosti te pogibije još nejasni, policajac od čijeg je oružja i metaka u prsa poginuo 15-godišnji mladić je uhićen i optužen za ubojstvo.

Policija je od ponedjeljka u Ateni uhitila 87 osoba, a većina ih je uhićena u krađi nakon što su demolirali dućane u središtu Atene. U sukobima s mladima ozlijeđeno je dvanaest policajaca a najmanje deset osoba hospitalizirano je zbog respiratornih problema.

Vatrogasci su intervenirali 190 puta.

U Solunu, najvećem gradu na sjeveru Grčke, zapaljeno je najmanje 70 dućana, 5 vozila i 7 banaka, a neredi su zabilježeni i na Kreti.