ODBIJENA MU ŽALBA

Karadžiću ostaje službeni odvjetnik

12.02.2010 u 18:47

Bionic
Reading

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u petak je odbacio priziv bivšeg političkog čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića (65) na odluku tog suda da ne dopusti zamjenu odvjetnika koji je Karadžiću određen po službenoj dužnosti.

'Prizivno vijeće odbacuje priziv u cijelosti', izjavio je sudac Theodor Meron u objašnjenju odluke objavljene u petak. 'Pravo optuženika da se sam brani nije apsolutno i može biti podložno određenim ograničenjima', dodao je.

Haaški sud odbio je 24. prosinca 2009. zamijeniti britanskog odvjetnika Richarda Harveya, određenog po službenoj dužnosti kao branitelja Karadžiću u slučaju da on nastavi bojkotirati nastavak postupka koji pred ICTY-jem treba početi 1. ožujka 2010.

Karadžić je 1. veljače zatražio odgodu početka nastavka suđenja, tvrdeći da nema dostatno vremena za pripremu obrane, a žalio se i na odluku o određivanju odvjetniku, tvrdeći da mu je trebalo biti omogućeno da svojeg pravnog zastupnika izabere sam s popisa koji ima ICTY.

Uhićen u Beogradu u srpnju 2008. Karadžić je optužen za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene tijekom rata u BiH 1992-1995.