DOBROVOLJAC

Karadžiću dodijeljen odvjetnik Harvey

20.11.2009 u 08:56

Bionic
Reading

Tajništvo Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) imenovalo je u četvrtak britanskog odvjetnika Richarda Harveyja da zastupa bivšeg političkog vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića, doznaje se od Karadžićeva pravnog savjetnika

?Tajnik nas je danas izvijestio da je imenovao odvjetnika Richarda Harveyja", rekao je Marko Sladojević, jedan od Karadžićevih pravnih savjetnika koji mu pomažu u pripremi obrane.

ICTY je 5. studenog odlučio dodijeliti odvjetnika Karadžiću, koji je bojkotirao prve rasprave u svom suđenju koje je počelo 26. listopada, uz obrazloženje da nije imao dovoljno vremena za pripremu svoje obrane koju sam iznosi.

No odvjetnika će se pozvati da zastupa optuženog samo ako ovaj ustraje u odbijanju da nazoči svom suđenju odgođenom za 1. ožujka 2010.

Karadžić, optužen za genocid, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti zbog svoje uloge u ratu u Bosni (1992.-1995.) u kojemu je život izgubilo 100.000 ljudi, zatražio je mogućnost žalbe na tu odluku i mogućnost da sam bira svog branitelja.

"Karadžić neće surađivati s odvjetnikom kojeg mu je dodijelilo tajništvo", istaknuo je Sladojević. "On i dalje traži popis svih odvjetnika registriranih pri ICTY-ju kako bi sam mogao izabrati odvjetnika i kako bi se mogao žaliti na odluku", dodao je.

Richard Harvey, član londonskog odvjetničkog ureda, javio se kao dragovoljac da zastupa Karadžića, kako je izvijestila nizozemska novinska agencija ANP. Harvey je već branio optuženike na ICTY-ju i na Međunarodnom kaznenom sudu za Ruandu (ICTR).