PIŠEM TI PISMO...

Karadžić traži pomoć od hrvatske Vlade

19.07.2010 u 15:27

Bionic
Reading

Ratni čelnik bosanskih Srba i haški optuženik za genocid Radovan Karadžić poslao je hrvatskoj Vladi pismo u kojem traži suradnju u vezi s dokumentima o krijumčarenju oružja tijekom rata, priopćio je Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji

U Ministarstvu pravosuđa za Hinu su potvrdili primitak Karadžićeva pisma, ali ne žele komentirati njegov sadržaj.

Karadžić, naime, smatra da su, osim humanitarne pomoći, islamske zemlje u BiH dopremale oružje koje se djelomično krijumčarilo i preko Hrvatske.

Karadžić se poziva na svoje ranije pismo hrvatskoj Vladi od ožujka 2010. i traži da Hrvatska objasni okolnosti pod kojima je, kako kaže, 'pošiljka oružja čije je postojanje dobro poznato' putovala kroz Hrvatsku. 'Tvrdi li hrvatska Vlada da je takva pošiljka stigla na (zagrebački) aerodrom Pleso i transportirana u Bosnu, a da nije nastao nijedan dokument o tome? Ako je tako, želio bih da mi to bude potvrđeno, Ako ne, želio bih kopije tih dokumenata', piše Karadžić u pismu upućenom hrvatskom veleposlaniku u Nizozemskoj.

U vezi s tom pošiljkom oružja Karadžić traži i konačan odgovor o tome postoje li tonski ili pisani zapisi o sastancima u Uredu predsjednika, na kojima je sudjelovao tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, te o sastancima tadašnjega premijera Nikice Valentića s predstavnicima Irana.

U vezi sa svim tim dokumentima, Karaždić od hrvatske Vlade traži 'konačan odgovor o tome je li potraga za tim dokumentima završena, i ako jest, koji je konačan rezultat'.

Hrvatska je Vlada u pismu od ožujka ove godine Karadžiću javila da su pronađeni dokumenti o 'aktivnostima muslimanske humanitarne organizacije Merhameta-Crvenog polumjeseca (...) te izvještaj o količini humanitarne pomoći koja je propuštena kroz nadzorne točke Ministarstva unutarnjih poslova'. Hrvatska Vlada tu kaže da te dokumente može dati na pregled Karadžićevu obrambenom timu, ali Karadžić u pismu od ponedjeljka traži objašnjenje 'tiče li se ijedan od tih dokumenata prijevoza oružja', kako bi ocijenio 'ima li smisla pregledavati ih'.

Karadžić je od ICTY-ja tražio da izda obvezujući nalog Hrvatskoj, ali sud je 13. srpnja ocijenio da Karadžić još nije iskoristio sve mogućnosti da ostvari dobrovoljnu suradnju Hrvatske u vezi s predajom dokumenata koje on smatra nužnima za svoju obranu. Bivši vođa bosanskih Srba do 10. kolovoza mora obavijestiti ICTY o napretku svojih pregovora s Hrvatskom.

Radovanu Karadžiću sudi se u Haagu za genocid i ratne zločine u ratu u Bosni i Hercegovini.