BUNCANJE RATNOG ZLOČINCA

Karadžić traži da Haag njegovim gostima plati put

30.12.2008 u 14:39

Bionic
Reading

Radovan Karadžić zatražio je od tajništva Haškog suda da plati troškove puta u Haag Aleksi Buhi, koji bi se mogao pojaviti kao svjedok obrane

Tajništvo je njegov zahtjev odbilo, uz obrazloženje da mu na raspolaganju stoje e-mail i telefon.

Za svog nekadašnjeg bliskog suradnika i bivšeg ministra vanjskih poslova Republike Srpske Aleksu Buhu Karadžić je nedavno od Haškog suda zatražio nadoknadu putnih troškova Beograd - Haag. Optuženi bi s njim razgovarao o eventualnom svjedočenju. Tajništvo Suda nema ništa protiv takvog susreta, ali odbija platiti Buhine putne troškove, piše Deutsche Welle.

U obrazloženju odluke zamjenik tajnika Suda John Hocking kaže da će Karadžić, kao zastupnik vlastite obrane, moći, kad suđenje počne, o trošku Suda pozivati svjedoke u Haag. Ali prije nego što službeno steknu status svjedoka susreti s njima su obične posjete, koje nisu dužni financirati.

Za razgovor s eventualnim svjedocima na raspolaganju su mu telefon i e-mail, ali ne i putne karte za Haag, jer njih bi mogao tražiti svako tko se proglasi za mogućeg svjedoka. Zato tajništvo Suda traži da sudsko vijeće u cijelosti odbaci Karadžićev zahtjev da se Aleksi Buhi plati avionska karta kako bi došao u Haag samo radi razgovora s optuženim i eventualnog uvrštavanja na listu svjedoka.