NIJE DOBIO ODGOVORE

Karadžić se žali da ga Hrvatska ignorira

29.05.2012 u 20:59

Bionic
Reading

Bivši politički čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić, kojemu se pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije sudi za genocid u BiH, požalio se u pismu Hrvatskoj kako nije dobio nikakav odgovor hrvatskih vlasti na zahtjeve za dostavom dokumenata, objavio je u utorak Haaški sud

Karadžić je u travnju zatražio transkripte s karlovačkog suđenja vođi samoproglašene pokrajine Zapadne Bosne Fikretu Abdiću za ratne zločine i snimke prisluškivanih razgovora ratnog bošnjačkog vodstva u BiH, među kojima i sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

U pismu Hrvatskoj upućenom u utorak Karadžić navodi kako još nije dobio nikakav odgovor, te bi bio zahvalan da on stigne do 11. lipnja.

Županijski sud u Karlovcu Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud preinačio je kaznu u 15 godina i u ožujku je pušten na prijevremenu slobodu nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Karadžić je naveo kako razmatra mogućnost pozivanja Abdića kao svjedoka obrane

Karadžić također traži snimke prisluškivanih razgovora dužnosnika BiH, među kojima i Alije i Bakira Izetbegovića, Ejupa Ganića i Hasana Čengića između 1991. i 1995.

On navodi da bi mu stavljanje na raspolaganje tih snimki omogućilo da utvrdi na suđenju kako su 'bosanski muslimani činili zločine i nastojali za to okriviti Srbe kako bi izazvali međunarodnu intervenciju u svoju korist'.