OSLOBODIO GA OBAVEZE

Karadžić odgodio ispitivanje Miroslava Tuđmana

23.08.2011 u 12:40

Bionic
Reading

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, kojemu se u Haagu sudi za genocid počinjen na području Bosne i Hercegovine, otkazao je razgovor svog pravnog savjetnika s Miroslavom Tuđmanom zakazan za petak, nakon što ga je Hrvatska obavijestila da bivšeg šefa HIS-a neće osloboditi čuvanja državnih tajni, navodi se u njegovu podnesku koji je u utorak objavio Haški sud

'U svjetlu stajališta hrvatske Vlade da neće osloboditi Miroslava Tuđmana obaveze čuvanja državnih tajni... i s obzirom na to da je Tuđmanov odvjetnik obavijestio da će odbiti odgovarati na bilo kakva pitanja... Karadžić ovime obavještava strane da je oslobodio Tuđmana obaveze pojavljivanja na razgovoru.'

U srpnju je raspravno vijeće odobrilo Karadžićev zahtjev za izdavanjem naloga hrvatskoj Vladi da bivšem šefu Hrvatske izvještajne službe Miroslavu Tuđmanu uruči poziv za razgovor i poduzme sve potrebne mjere da se pojavi na razgovoru, na mjestu i u vrijeme koje odredi pravni savjetnik Karadžića, a taj je sastanak bio zakazan za petak 26. kolovoza.

Sudsko vijeće tako je prihvatilo Karadžićev zahtjev za razgovor s Tuđmanom koji je, kako je obrazložio Karadžić, kao šef HIS-a znao za isporuke, odnosno krijumčarenje oružja Bošnjacima tijekom rata u BiH. Iz prepiske s koje je nakon izdavanja naloga skinuta oznaka tajnosti vidjelo se da će Tuđman odbiti odgovarati na pitanja koja se tiču hrvatske nacionalne sigurnosti, čak i uz obavezujući nalog suda, jer bi time kršio hrvatske zakone.

Karadžić je u pismu napisao da će, ukoliko Hrvatska ne dozvoli Tuđmanu da govori o državnim tajnama, zatražiti od raspravnoga vijeća da izda takav nalog Hrvatskoj.