IMENOVANJA I SMJENE

Kaptol ogorčen Bozanićevim kadroviranjem

09.08.2011 u 18:39

Bionic
Reading

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić smijenio je rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS), pomoćnog biskupa Ivana Šaška, a za novog rektora imenovao dosadašnjeg direktora izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost, dr. Željka Tanjića. Na Kaptolu vlada konsternacija i zbog imenovanja premladih i neiskusnih svećenika na odgovorne odgajateljske funkcije

Zagrebačka nadbiskupija na svojim je internetskim stranicama danas objavila cijeli popis imenovanja, premještaja i razrješenja koja puno toga otkrivaju, pogotovo u danima kada je kardinal Bozanić, zbog pukotina u hrvatskom episkopatu i sukoba s istarskom mjesnom crkvom zbog imovinskog skandala oko župe Dajla, pod povećalom javnosti.

Blamaža s Hrvatskim katoličkim sveučilištem

Razočaranje i fijasko sa situacijom u HKS-u u krugovima Zagrebačke nadbiskupije bili su preveliki, pa je glavom platio dosadašnji rektor Ivan Šaško, koji je još u siječnju 2005. imenovan predsjednikom Povjerenstva za osnivanje Katoličkoga sveučilišta. Nakon što je 2006. osnovano Sveučilište dobio je službu predsjednika Povjerenstva HKS-a, a nakon inauguracije te ustanove postao je njegov prvi rektor. No situacija u toj crkvenoj akademskoj ustanovi od početka je bila dvojbena zbog nepostizanja početnih planova o pokretanju studija povijesti, sociologije, psihologije, komunikologije i filozofije. HKS je trebalo još 2009. godine otvoriti vrata studentima, ali je doživio blamažu raspisivanjem, a potom nekoliko mjeseci kasnije poništavanjem natječaja za prvu godinu preddiplomskih studija za studije povijesti, psihologije i sociologije.

Prošle je godine natječaj ponovo raspisan, no premda se najavljivalo da će na HKS-u biti tri studija - povijesti, psihologije i sociologije - za koje je, kako podsjeća Vjesnik, još u siječnju 2008. godine od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa zatražena dopusnica, vrhu Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta na čelu sa Šaškom uspjelo je u godinu dana pripremiti samo studij povijesti, i to na jedvite jade. Studij je počeo s radom ujesen prošle godine. Ni ove godine se nisu realizirala dodatna dva studija, nego je ponovno raspisan natječaj za upis studenata na studij povijesti.

Najveći problem Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta su i dalje neostvareni zacrtani planovi te nedostatak odgovarajućih i kvalitetnih profesora. Ti problemi dočekat će i novog rektora, teologa dr. Željka Tanjića koji je, između ostalog, profesor na HKS-u te na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a na novu funkciju dolazi kao dosadašnji direktor izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost. U direktorsku fotelju spomenute izdavačke kuće sjest će Robert Šreter, dosadašnji moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, osoba koja se neuvjerljivo i traljavo pokušavala dokazati kao novinar (na HTV-u, naprimjer).

Spajanje Glasa koncila i Kršćanske sadašnjosti u jednu izdavačku kuću?

Jedna značajna promjena dogodila se i na samome Kaptolu, gdje dosadašnji direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić, kako je i sam najavljivao, napušta tu dužnost da bi bio imenovan moderatorom Nadbiskupskog duhovnog stola. Naime, vijest da na njegovo mjesto, također iz Kršćanske sadašnjosti, stiže Stjepan Pogačić koji je imenovan vršiteljem dužnosti direktora Glasa Koncila otvara prostor špekulacijama. Nagađa se, naime, da je zagrebački nadbiskup, opterećenim neumoljivim tržišnim činjenicama slabog poslovanja kako Glasa Koncila tako i Kršćanske sadašnjosti odlučio spojiti ova dva izdavača s ciljem formiranja svojevrsnog kaptolskog izdavačkog holdinga.

U crkvenim kuloarima i među svećenicima koji su pod uvjetom da budu neimenovani pristali podijeliti svoju skepsu s tportalom vlada poprilična rezerva prema odluci kardinala Bozanića da smijeni iskusne poglavare sjemeništa i da na njihova mjesta postavi, kako nam je rekao jedan svećenik, 'žutokljunce s godinom ili dvije staža'.

U Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu iz službe rektora maknut je mons. dr. Stjepan Baloban (ne navodi se kamo ide, u Tiskovnom uredu zagrebačke nadbiskupije su izričito instruirani da ništa ne komentiraju i ne kažu mimo službena priopćenja), tako da se Balobanov odlazak tumači kao nekakav pad u hijerarhiji poslova. Istodobno, mr. Anđelko Košćak, svećenik Varaždinske biskupije, razriješen je službe vicerektora i imenovan rektorom Sjemeništa.

Službe rektora u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu razriješen je mr. Ivan Gretić, a rektorom Sjemeništa imenovan je mr. Domagoj Matošević. Mlađahni Matošević je bio uspješni nadbiskupski povjerenik za pastoral mladih i koordinator dušobrižništva za studente u Zagrebu (što se posebno vidjelo u pripremi posjeta Benedikta XVI), no svejedno ga se smatra nedoraslim za službu rektora. Ta ocjena prati i nove duhovnike, mlade svećenike bez karizme i bez staža. Tako se stječe dojam da kardinal Bozanić nastavlja s praksom imenovanja mladih poslušnika, što ne znači da nisu dobri radnici ili da se neće prometnuti u dobar crkveni kadar.

Kardinal je izabrao i novoga osobnoga tajnika. Dosadašnji, Željko Faltak, razriješen je službe nadbiskupskog tajnika i upućen na daljnji studij u Rim, dok je vlč. Ivan Valentić imenovan novim nadbiskupskim tajnikom.

Cjelovit popis imenovanja i premještaja, ukoliko vas zanima tko vam je novi župnik, možete vidjeti ovdje.