PRERIZIČAN ZA BELGIJANCE

Kapetan Laptalo dobio otkaz

Bionic
Reading

Dubrovački kapetan Kristo Laptalo dobio je otkaz u belgijskoj kompaniji Trireme Vessel iz Antwerpena nakon što je od 1988. na njihovim brodovima bio zapovjednik

S druge strane, Slobodna Dalmacija piše da je kapetan Laptalo odlučan u namjeri da tuži grčku državu koja ga je u srpnju 2007. neopravdano uhitila, osudila i držala u grčkim kazamatima do 30. studenoga 2008. kada je pušten na slobodu.

Laptalo je, podsjetimo, uhićen 13. srpnja 2007. u Grčkoj pod sumnjom da je odgovoran zbog šverca 51 kilograma kokaina, koji je tada bio pronađen na brodu Coral Sea, kojim je on zapovijedao, a koji je iz Južne Amerike doplovio u grčku luku Patras. Na prvom suđenju bio je osuđen na 14 godina zatvora, da bi na ponovljenom suđenju, nakon uložene žalbe, bio oslobođen i pušten na slobodu.

'Otkaz od svoje kompanije dobio sam 15. rujna ove godine, i to nakon 21 godine navigavanja u toj tvrtki. U obrazloženju su rekli da mi otkaz daju zbog daljnje nemogućnosti navigavanja kod njih, a kao razlog su naveli rizike koje bi eventualno imali sa mnom kao zapovjednikom njihovih brodova.

'Ti su rizici ponajprije financijske prirode s obzirom na to da su Belgijanci svjesni kako bih ja kao zapovjednik nekog njihova broda sada tražio temeljitije preglede broda prilikom ulaska i izlaska iz neke od luka. To pažljivije pregledavanje broda trajalo bi puno duže nego običan pregled i kompaniji bi stvorilo veće troškove', rekao je kapetan Laptalo.