raskol u koaliciji

Kaos u zagrebačkoj Skupštini: Hoće li biti novih izbora ili su Hasanbegović i ekipa podmetnuli kukavičje jaje?

12.11.2018 u 15:00

Bionic
Reading

Ima li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić većinu u Gradskoj skupštini koja će mu u prosincu podržati proračun ili će većinu od 26 ruku skupiti oporba i na taj način pokušati izazvati nove izbore najprije za Skupštinu, a potom u budućnosti i za gradonačelnika, pitanje je koje se postavilo nakon još jedne sjednice Skupštine koja je, paradoksalno, završena jer se dio stranaka na vlasti uspio dogovoriti s oporbom, ali ne i između sebe

Kako smo već izvijestili, u pomalo shizofrenom ozračju zaključena je današnja sjednica jer u koaliciji BM 365 Stranka rada i solidarnosti - HDZ - Neovisni za Hrvatsku (NZH) očito nešto ne štima ili, preciznije, ne funkcionira na relaciji Bandić - NZH.

Stoga su oporba i vlast bez NZH u svega pola sata zaključili sjednicu s koje su se, u skladu s prethodnim dogovorom, povukle određene točke i ostavile one neophodne za funkcioniranje grada.

'Najbrži i najsigurniji način da se Bandić makne je taj da se što prije ne izglasa proračun. Po Poslovniku, najbrže što se to može dogoditi je 6. prosinca. Zato smo maknuli sve točke protiv kojih bismo glasali kako bismo završili ovu sjednicu i kako bismo što prije rušili proračun', kazao je zastupnik Tomislav Tomašević (Klub zastupnika lijevog bloka).

Naveo je da postoje tri opcije za raspuštanje Skupštine te da je gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović (NZH), koji je ponudio pet potpisa svojih gradskih zastupnika ukoliko oporba pisano dokaže da želi raspuštanje Skupštine, zapravo podvalio jednu od tih opcija kao kukavičje jaje koje neće naštetiti gradonačelniku.

'Tri opcije su ili skupljanje potpisa 26 ostavki zastupnika u Skupštini ili rušenje kvoruma 90 dana ili da se ne izglasa proračun. Jedino ova zadnja opcija broji se kao korak prema rušenju Milana Bandića s mjesta gradonačelnika. Ove prve dvije opcije se ne broje kao takve i zato je ovo Hasanbegovićevo kukavičje jaje na koje oporba neće nasjesti jer nam je primarni cilj da prvi put srušimo proračun i da nakon novih izbora za Skupštinu drugi put srušimo proračun te jedino tako možemo poslati Bandića na nove izbore, što je cilj svima u oporbi, kazao je Tomašević.

A kada se sve to stavi u vremenski okvir uz nekoliko 'ako', izuzev raspuštanja Skupštine, što se može dogoditi do kraja godine, sve bi se moglo odviti u proljeće/ljeto iduće godine.

Tomašević je dodao i da ako je Hasanbegović uvrijeđen posjetom predsjednika skupštine srbijanskog grada Jagodine i prijatelja Željka Ražnatovića Arkana Dragana Markovića Palme, onda bi iz protesta trebao povući Anu Lederer s pozicije pročelnice Gradskog ureda za kulturu.

  • +22
Gradska skupština raspravlja o izvršenju proračuna za 2018. godinu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Darko Klasić (HSLS i Nezavisna lista Zagreb) kazao je da NZH još uvijek čini vladajuću većinu i da će ih takvima smatrati sve dok njihovi članovi ne daju ostavke i u upravnim vijećima, kao i u gradskoj upravi.

'Najpoštenije bi bilo da ova skupština izađe na izbore jer je neprihvatljivo da su pojedini zastupnici promijenili strane i ne zastupaju interese građana koji su ih izabrali u ovoj skupštini', naveo je Klasić.

Kritiku partnerima iz NZH uputio je i predsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ), kazavši kako bi oni malo bili, pa malo ne bi bili u koaliciji.

'Malo se ljute kad im nešto ne paše, pa se malo ne ljute. Ako nisu za sporazum koji smo potpisali, onda neka to kažu. To je minimum kulture koji bi trebali imati. Ovo što čine je gušenje rada Gradske skupštine i donošenja određenih odluka', istaknuo je Mikulić.

A NZH je, podsjetimo, tražio ispriku zbog toga što je Bandić pozvao i ugostio Markovića Palmu. Isprika je stigla usmeno, ali i pisano, oglasom u novinama plaćenim iz džepa Zagrepčana. Međutim iz NZH su time bili nezadovoljni, tvrdeći da je ona upućena samo 'istinskim braniteljima, a ne Zagrepčanima'.

  • +52
Zlatko Hasanbegović Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Upitan kakva je pozicija NZH u Skupštini, Hasanbegović je za N1 ustvrdio kako 'sporazum o suradnji postoji i da nema razloga da pod istim uvjetima i dalje egzistira'. Međutim prije toga rekao je i kako je poruka 'nominalnim zastupnicima' - ukoliko žele nove izbore do kojih može doći neusvajanjem proračuna - da u tome mogu imati njihovu potporu i da je sada na njima da odluče što zapravo žele.

'Pitanje svih odnosa je kad će doći do rasprave o proračunu, a to još nije na dnevnom redu. Ovdje je riječ o tome na koji način izaći iz ove situacije i raščišćavanje toga žele li se ili ne žele novi izbori za Skupštinu grada Zagreba', zaključio je Hasanbegović.

Trenutni omjer snaga u Skupštini je takav da Bandić s HDZ-om i NZH-om ima 28 ruku. Bez NZH ima 23, a za većinu je potrebno 26. Stoga se nakon događaja proteklih dana pronio glas kako je Bandić tri ruke već pronašao i da je ugošćavanje Palme u Zagrebu bio smišljen potez kako bi se riješio NZH. Koliko to ima logike, vrlo je upitno jer se njih mogao riješiti i bez toga. No kako smo se proteklih godina u Zagrebu nagledali svega, tako se ni tu opciju ne treba olako prekrižiti.

Sastav Skupštine grada Zagreba

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini nalazi se 51 zastupnik. Klub Bandićeve stranke broji 16 članova, klub HDZ-a sedam, a klub Neovisnih za Hrvatsku pet. Od oporbenih klubova, klub SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska ima sedam, klub HSLS-a i Nezavisne liste Zagreb ima šest, klub zastupnika Lijevog bloka četiri, a klub GLAS-a i HSU-a tri. Zastupnici Tihomir Milovac, Tomislav Stojak i Marko Torjanac nisu članovi nijednog kluba gradskih zastupnika.