nastavak prosvjeda

[UŽIVO] Kaos u Hong Kongu: Jedna osoba pogođena metkom u prsa, započela evakuacija parlamenta!

01.10.2019 u 11:50

Bionic
Reading

Jedna je osoba pogođena metkom u prsa na prosvjedima u Hong Kongu, a riječ je o prvom takvom slučaju tijekom višemjesečnih prosvjeda. Policija je i dosad znala pucati kako bi zastrašila prosvjednike, ali je dosad to činila u zrak, a ovo je prvi put da je netko ozlijeđen. Mediji javljaju i da je na jednog prosvjednika naletio jureći automobil u očiglednom nastojanju da ga ozlijedi

Trenutno se u Hong Kongu održavaju prosvjedi na najmanje šest lokacija, javlja CNN. Dok prosvjednici na policiju bacaju Molotovljeve koktele, cigle i kamenje, policija na njih baca suzavac i iz vodenih topova ispaljuje plavu boju. Cijeli je Hong Kong danas poput ratne zone, u plamenu, pucnjavi, dimu, razbijenom staklu izloga trgovina i banaka povezanih s Kinom, poput Bank of China, Maxim’s i Genki Sushi.

Policija uhićuje prosvjednike diljem grada.

Ravnateljstvo bolnice izjavilo je za South China Morning Post da je zasad ozlijeđeno 15 ljudi, a jedna je osoba u Princess Margaret Hospital u kritičnom stanju. U bolnicu su stigli odvjetnici kako bi ranjenom muškarcu pružili pravne savjete, izvještava SCMP. Potom su stigli i članovi njegove obitelji. Po izvoru tog lista, ranjeni prosvjednik zapravo je maloljetnik, a prebacit će ga u bolnicu Queen Elizabeth u Yau Ma Tei, u kojoj se nalazi najbliži kardiološki operativni centar.

Objavljena je i videosnimka ranjavanja, a čini se da je upucan iz blizine.

Policija je potvrdila da je ranila prosvjednika. 'Policijski službenik otvorio je vatru nakon što je napadnut, a prosvjednik je pogođen u prsa u četvrti Tsuen Wan', kazao je izvor iz policije agenciji Associated Press pod uvjetom da ostane anoniman.

Prema istom izvoru, ranjenom prosvjedniku policajci su pružili prvu pomoć prije nego je vozilom hitne pomoći prebačen u zdravstvenu ustanovu.

Reuters javlja da su vlasti Hong Konga naredile 'trenutnu evakuaciju' kompleksa parlamenta. Prethodno, policija je vodenim topom s plavom bojom pred sjedištem vlade nastojala spriječiti proboj prosvjednika oboružanim Molotovljevim koktelima do ureda za vezu s Pekingom.

Prosvjednici sami pale vatre, postavljaju metalne ograde i mreže kojima se nastoje distancirati od policije, a prolaznicima koji ne prosvjeduju omogućuju prijelaz preko improviziranih zapreka, prebacujući starije građane i ispričavajući im se zbog neugodnosti.

Videosnimke lokalnih medija pokazali su da su brojni, uglavnom mladi ljudi prisilno zatočeni na mjestima u Kowloonu i na otoku Hong Kong. Većina je nosila crno i dolazila maskirana. I u hongkonškom kvartu Tsim Sha Tsui velik je broj prosvjednika u crnim odijelima.

Dok se u Hong Kongu prosvjeduje, Peking obilježava 70. obljetnicu uspostave Narodne Republike Kine velikom vojnom paradom u prijestolnici, pod budnim okom vođe Xi Jinpinga.

  • +29
Prosvjedi u Hong Kongu Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Policija je odgovorila službenom izjavom da 'najoštrije osuđuje' akcije prosvjednika, dok se interventna policija nalazi na nekoliko lokacija u gradu.