PET DANA NAKON POTRESA

Kaos i anarhija na ulicama Haitija

17.01.2010 u 18:00

Bionic
Reading

Pet dana nakon što je Haiti pogodio potres magnitude 7 po Richteru, svakodnevnica preživjelih pretvorila se u očajničku potragu za vodom, hranom i liječničkom skrbi.

Spasioci su u nedjelju iz ruševina luksuznog hotela u haićanskom glavnom gradu Port-Au-Princeu izvukli dehidriranu, ali potpuno neozlijeđenu ženu, što je popraćeno gromoglasnim pljeskom stanovnika razrušenog grada. Za sada nitko ne može odrediti točan broj poginulih. Samo je haićanska vlada izvukla oko 20.000 tijela, ne računajući mrtve koje su pronašle neovisne agencije i obitelji. Premijer Jean-Max Bellerive je kazao da je u potresu, prema podacima Panameričke zdravstvene organizacije, živote izgubilo između 50.000 i 100.000 ljudi, ali da se brojka od 100.000 čini "minimalna".

Dok se žrtve potresa zbrajaju, ulicama glavnog grada Port-au-Princea zavladala je potpuna anarhija. U očajničkoj potrazi za hranom i vodom, pljačkaši su počeli uzimati stvari iz razrušenih trgovina. , a sve su češći sukobi između grupa građana naoružanih noževima, čekićima i kamenjem. Na ulicama glavnog grada uobičajena je postala slika obješenih lopova koje su linčovali drugi građani ili osobe u civilnoj odjeći koje tvrde da su policija. Reutersov novinar posvjedočio je spaljenom lešu čovjeka kojeg su ljutiti stanovnici uhvatili kako krade, i leševima dvojice muškaraca koji su imali rane od metka na glavam i na leđima zavezane ruke.

'Haićani su djelomično uzeli stvar u svoje ruke. Nema zatvora, kriminalci slobodno šeću naokolo i nema državnih snaga koje bi kontrolirale situaciju', posvjedočio je za Reuters učitelj Eddy Toussaint

Vijeće sigurnosti o Haitiju

UN-ovo Vijeće sigurnosti će se sastati u ponedjeljak na inicijativu Meksika kako bi razmotrilo stanje na Haitiju gdje obim katastrofe koju je izazvao potres iziskuje povećanu međunarodnu nazočnost pod koordinacijom Ujedinjenih naroda, objavilo je u subotu meksičko ministarstvo vanjskih poslova. Vlada Meksika drži da je nužan doprinos Vijeća sigurnosti UN-a u pomoćii podršci vladi Haitija u kriznoj situaciji koja nadilazi njezinemogućnosti, naglašava ministarstvo.

Na sastanku bi trebao sudjelovati i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je danas otputovao prema Haitiju. 'Dolazim tamo teška srca. Ovo je jedna od najgorih humanitarnih katastrofa zadnjih desetljeća', poručio je Ki-moon na odlasku prma Haitiju.

Europa šalje pomoć

Zemlje EU namjeravaju u ponedjeljak najaviti prve financijske obveze pomoći u obnovi Haitija nakon potresa i pozvati na održavanje međunarodne konferencije o toj temi, navelo je u nedjelju nekoliko diplomatskih izvora.

"Pokazat ćemo da želimo odgovoriti na hitne potrebe zemlje, kao i na buduće potrebe u obnovi", rekla je glasnogovornica španjolskog predsjedništva EU u Bruxellesu Cristina Gallach

Ministri bi trebali odrediti potrebe hitne humanitarne pomoći, za koje se predviđa između 20 i 30 milijuna eura, naglasio je jedan europski visoki dužnosnik.

Sastanak bi trebao završiti prvim obvezama u obnovi koje će financirati proračun EU i nacionalne vlade. Europska komisija radi na preusmjeravanju nekih fondova prema Haitiju, naglašava visoki dužnosnik.

Tlo i dalje podrhtava, novi potres snage 4,5 Richtera

U subotu je glavni grad Haitija Port-au-Prince ponovno zadesio potres jačine 4,5 Richtera, objavio je američki geološki institut. Epicentar potresa nalazio se na dubini od 10 km vrlo blizu glavnog grada, oko 25 km daleko od Port-au-Princea, navodi se u priopćenju instituta.

Nakon razornog potresa jačine 7 Richtera koji je prošlog utorka pogodio Haiti i u kojem je gotovo potpuno uništen glavni grad Port-au-Prince, više od trideset naknadnih potresa zatreslo je Haiti. Naknadno podrhtavanje tla izazvalo je paniku među preživjelima koji žive na ulicama razorenog grada.

Obama, Bush i Clinton objavili osnivanje zaklade

Američki predsjednik Barack Obama i njegovi prethodnici, bivši predsjednici George W. Bush i Bill Clinton, u subotu su nakon sastanka u Bijeloj kući objavili osnivanje predsjedničke zaklade za pomoć potresom devastiranom Haitiju.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da su predsjednik George W. Bush i predsjednik Bill Clinton pristali voditi veliko prikupljanje donacija za pomoć, kroz Zakladu Clinton-Bush za Haiti", rekao je Obama u obraćanju novinarima ispred Bijele kuće.

Obama je u ime svih Amerikanaca zahvalio dvojici bivših predsjednika "za vraćanje u službu i vođenje te hitne misije".

On je naglasio da je SAD u ovome trenutku angažiran u jednoj od najvećih humanitarnih operacija u povijesti. "Tisuće američkih civila i vojnika su u Haitiju gdje dijele pitku vodu, hranu i lijekove. Tisuće tona pomoći stiže svaki dan", rekao je Obama ističući da SAD pruža pomoć Haitiju u suradnji sa zemljama regije i cijelom međunarodnom zajednicom.

Podsjetio je da je isti model zaklade koju su vodili bivši predsjednici SAD-a, uspješno primijenjen kod prikupljanja pomoći za žrtve tsunamija u Aziji 2004.

Najavio je da će Bush i Clinton tražiti pomoć od pojedinaca, korporacija, institucija i NGO-a, te "pozvao sve koji žele pomoći da posjete www.clintonbushhaitifund.org".

Obama je naglasio kako zajednička akcije trojice predsjednika pokazuje da je Amerika jedinstvena u namjeri da pruži dugoročnu pomoć u obnovi Haitija.

Američka administracije je izdvojila 100 milijuna dolara hitne pomoći za operaciju spašavanja i pružanja pomoći stanovništvu Haitiju, u kojoj sudjeluje oko 9.000 vojnika, nosač zrakoplova, brod-bolnica, brodovi i helikopteri Obalne straže te brojne spasilačke ekipe.