MINISTAR MRSIĆ:

'Kao što su 2000. rušili Račana, sad pokušavaju nas'

13.10.2012 u 08:44

Bionic
Reading

'Ova godina je loša, ali 2013. će biti još teža. Međutim, naša Vlada ne želi lagati ljudima i davati nemoguća obećanja ili se, poput prethodnih, neodgovorno zaduživati. Kad je o nama riječ, sindikati imaju pravo na prosvjede ili štrajk, ali u ovom trenutku to nije konstruktivno ponašanje', komentar je ministra rada Mirando Mrsić sindikalnih prosvjeda nastavnika i medicinskih sestara, piše Jutarnji list

Uz eksplicitnu ogradu da Vlada demonstracije doživljava kao legitiman oblik iskazivanja mišljenja, ministar Mrsić vrlo negativno opisuje sindikalni bunt koji je u četvrtak organiziran u Zagrebu.

Prema njegovu mišljenju, riječ je o scenariju koji je vrlo sličan događajima iz 2000., kada se pokušavalo srušiti Vladu Ivice Račana, samo što sada u prvom planu nisu branitelji, nego 'dio sindikata koji nisu konstruktivni'.

Sindikalnu tezu da su se zaposleni već odrekli sedam milijardi kuna opisuje kao floskulu, uz obrazloženje da se nije moguće odreći nečega što se nikada nije ni imalo. Ujedno podsjeća da postoje pozitivni primjeri, kao što su sindikati državnih službenika koji su shvatili kakva je realna situacija i prihvatili kompromis s Vladom.

Na pitanje strahuje li od masovnih prosvjeda ili čak generalnog štrajka, Mrsićev odgovor je negativan.

'Ponavljam da svatko ima pravo štrajkati, ali to ovu Vladu neće zaustaviti u namjeri da normalizira situaciju u Hrvatskoj. Ovo što radimo nije štednja, nego potezi na koje smo prisiljeni jer država jednostavno nema novca, a još manje namjeru neodgovorno se zaduživati, kao što su to radile HDZ-ove vlade. Pritom su neodgovorni bili i tadašnja vlast i dio sindikata jer su potpisivali sporazume za koje su morali znati da u proračunu nema sredstava, osim novim zaduženjima', optužio je Mrsić, piše Jutarnji list