SABOR O MEDIJIMA

'Kao da netko na HRT-u ima dušu'

04.12.2009 u 14:43

Bionic
Reading

Rasprava o izmjenama Zakona o elektroničkim medijima opet je u prvi plan stavila HRT, no u redovima vladajućih sjetili su se i portala

Da su se upravo portali oteli kontroli, mišljenje je HDZ-ovog Borisa Kunsta, kojeg zabrinjava sve češće kršenje Zakona o elektroničkim medijima upravo od strane portala koji su javnosti dali mogućnost da anonimno komentiraju. 'Sakriti se iza kodiranog imena korisnika i pljuvati sve oko sebe ne zahtijeva puno pameti ili odvažnosti, izgovorio je prije neki dan gospodin Škegro. Tome bih ja dodao da su ti koji se logiraju pod kodnim imenom i vrijeđaju zapravo iskompleksirane osobe, često zaslijepljenje mržnjom, i zato se boje predstaviti vlastitim imenom jer su svjesni da plasiraju laži i uvrede', obrušio se Kunst.

Kajin: 'ZAMPO-ove naknade su harač nad haračem'

'Kabelske televizije uništavaju se haračem nad haračem, a to su ZAMP-ove naknade! To treba ukinuti', istaknuo je Kajin.

On se ustvari obrušio na Josipovića koji je jedan od idejnih tvoraca Zakona o zaštiti autorskih prava na osnovu kojih se glazbenicima isplaćuju naknade za korištenje njihovih pjesama, piše Jutarnji.hr.

'Javljaju mi se ljudi koji plaćaju ili moraju platiti 800 ili 900 tisuća kuna ZAMP-u' tvrdi Kajin.


Kontrirao mu je SDP-ov Nenad Stazić i podsjetio na slučaj vukovarskog blogera Damira Fintića koji je zbog anonimnih komentara umalo završio u zatvoru. 'Znate, kada se netko bavi javnim poslom, onda mora pristati i na to da ga javno komentiraju', odbrusio je Stazić.

Upravo je ovom SDP-ovcu za oko zapela i HRT-ova politika, pa se prisjetio famozne posebne emisije o HDZ-ovoj izbornoj konvenciji koja je, po njemu, bila kršenje zakona. 'Ja ne znam da li je nacionalna televizija uzela novac od HDZ-a za to, da li je HDZ bio sponzor HRT-a, ali sponzorirati se može i raznim uslugama, a onda je to već korupcija. I čime se onda HRT pokriva - veli da postoji interes javnosti. A interes javnosti očito određuje Hloverka i ona kaže da za konvenciju HDZ-a postoji interes javnosti, a za konvenciju HSLS-a ili HSS-a ne', poručio je Stazić.

Javne dalekovidnice dotaknuo se i IDS-ov Damir Kajin, podsjetivši i na tužbu koju je protiv njega potegnuo HRT. 'Ako im se ne sviđa neko obraćanje, onda možete očekivati da ćete dobiti tužbu zbog duševnih boli na iznos od 110 tisuća kuna. Kao da neki od njih tamo imaju dušu', prokomentirao je IDS-ovac. No pravi trn u oku Kajinu su danas ipak bile komercijalne televizije, kojima, kako kaže, dirigira kapital. 'Komercijalne televizije kao i strane banke uvijek su u interesu vlasnika. I kada to prevedemo na jezik, recimo, nekih izbora, onda vidite da vam mediji, da vam kapital u stranom vlasništvu često bira ljude koji će određivati budućnost ovoj zemlji i našoj djeci', zaključio je Kajin.