glasanje 16.srpnja

Kandidatkinja za predsjednicu Europske komisije Ursula von der Leyen pokušava osigurati potporu zastupnika Europskog parlamenta

10.07.2019 u 14:34

Bionic
Reading

Ursula von der Leyen, koju su čelnici zemalja članica predložila za novu predsjednicu Europske komisije, pokušava u srijedu na nizu sastanaka s političkim skupinama osigurati potporu u Europskom parlamentu, koji će o njoj glasovati sljedeći tjedan

Von der Leyen se u srijedu najprije sastala sa zastupničkim klubom socijaldemokrata, za koji nije sigurno da će je podržati. Nakon socijaldemokrata uslijedio je sastanak sa centrističkom skupinom Obnovimo Europu (RE) te sa Zelenima.

Nakon sastanka sa socijaldemokratima, oglasila se šefica zastupničkog kluba, španjolska zastupnica Iratxe Garcia Perez, koja je rekla da još nisu odlučili hoće li na glasovanju podržati predloženu predsjednicu Komisije.

'Ponovno ćemo raspravljati o glasovanju, a odluku ćemo donijeti sljedeći tjedan, rekla je Garcia Perez.

Von der Leyen je u razgovoru sa zastupnicima istaknula da će se zauzimati za vladavinu prava, jačanje konkuretnosti, digitalizaciju i borbu protiv klimatskih promjena. Također je rekla da EU treba ostaviti otvorena vrata za zemlje jugoistoka Europe te izrazila nadu da će Velika Britanija ostati u Uniji.

Europski parlament trebao bi glasovati o novoj predsjednici Europske komisije u sljedeći utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu. U Europskom parlamentu nisu zadovoljni činjenicom što je kandidatkinja za predsjednicu Komisije izabrana izvan kruga spitzenkandidata.

Njemačka demokršćanka Ursula von der Leyen političarka je s bogatim iskustvom na čelu nekoliko njemačkih ministarstava, a rođena je i u političkoj obitelji: njezin otac je bio poznati političar Ernst Albrecht. Bude li izabrana za predsjednicu Komisije vratit će se u svoj rodni grad.

Naime, ona je rođena u Bruxellesu, gdje je njezin otac, kasniji premijer savezne pokrajine Donja Saska Ernst Albrecht, obnašao visoke funkcije u Europskoj ekonomskoj zajednici i Europskoj zajednici, pretečama Europske unije. Von der Leyen je u Bruxellesu provela prvih 13 godina svog života.