JEDNOGLASNA ODLUKA

Kandidatkinja HDZ-a za karlovačku županicu Martina Furdek Hajdin

09.02.2021 u 17:26

Bionic
Reading

Karlovački Županijski odbor HDZ-a jednoglasno je županicu Martinu Furdek Hajdin izabrao za kandidatkinju te stranke za nastavak obnašanja te dužnosti, rekla je u utorak na konferenciji za novinare predsjednica karlovačkoga HDZ-a Nada Murganić.

Murganić je za Furdek Hajdin rekla da je mlada i perspektivna žena, arhitektica s dobrim rezultatima u tom zvanju, da je majka dvoje djece te da je iza nje veliko iskustvo - kao karlovačka gradska pročelnica i kao zamjenica karlovačkog župana Damira Jelića do početka rujna prošle godine, kad je župan dao ostavku, a ona od je od tada županica.

Murganić je posebno istaknula da je Furdek Hajdin marljiva i da na terenu surađuje s građanima, načelnicima i gradonačelnicima bez obzira na njihovu političku opciju te da je sposobna “voditi županiju u sljedećem mandatu”.

Kandidatkinja Furdek Hajdin iznijela je opsežan program, ističući da se preispitala i zaključila da taj posao može raditi motivirano i u sljedećem mandatu.

Podsjetila je da je županija prošle godine, unatoč pandemiji, otkazu župana i na kraju potresima, “ostala stabilna, kao i proračun, jer su na sve izazove pronađeni dobri odgovori", a županijska uprava i cijeli sustav odoljeli su izazovima i radili vrlo savjesno i angažirano.

Kada je počeo aktualni mandat, od 17 općina u samo pet njih su postojali dječji vrtići, a danas vrtiće nemaju još samo Ribnik, Plaški i Netretić, a ove će ih godine dobiti i Plaški i Netretić. U idućem mandatu cilj je da se prehrana u vrtićima i školama što više okrene domaćoj hrani, onoj s polja u ovoj županiji, rekla je Furek Hajdin.

Govoreći o infrastrukturi, istaknula je projekte na cestogradnji i željeznici, na vodovodu i odvodnji te na dostupnosti interneta, dodajući da će se projekt “Karlovačka županija pametna županija” preslikati na sve gradove i sela.

Prihod Karlovačke županije s 85 posto pune prerađivačka industrija, graditeljstvo i špedicija, rekla je Furdek Hajdin.

Istaknula je da se u tranziciji i privatizaciji prerađivačka industrija nije uništila te da je ona čvrsta i dobra, čemu pridonosi i županija, “koja pruža ruku poduzetnicima". Lokacijske i građevinske dozvole brzo se izdaju, rekla je, ističući kako statistika u toj županiji pokazuje da se “potpora javnog sustava isplati”. U županiji je 2017. godine bilo 34.500 zaposlenika, a sada ih je, unatoč pandemiji, 36.000, tada je bilo 5900 nezaposlenih, a sada ih je 3800.

“Povećanje broja zaposlenih, unatoč smanjenju broja stanovništva, odraz je snage našeg gospodarstva. Tu je važan još i podatak da je 2017. godine bilo 1300 umirovljenika više od zaposlenih", rekla je Furek Hajdin i dodala da je sada obratno - zaposlenih je 618 više nego umirovljenika. Istaknula je da su to brojke koje “daju vjetar u leđa jer govore da se dobro radi”.

"Uz snažno gospodarstvo koje može puniti javni proračun, osigurat ćemo na ruralnom području kvalitetu života kakvu imaju obitelji u gradu. Nije sve u novcima i isplativosti, ako se radi društveno koristan posao, i to europskim novcima", rekla je i dodala da je sve na nama, našem radu i mijenjaju sebe, a ne na čekanju da nam probleme riješi netko drugi.