VUKOVARSKI IZBORI

Kandidate za 'srpsku kvotu' istaknuli HDZ i Starčevićev HSP

18.01.2011 u 18:01

Bionic
Reading

Samo dan nakon objave stranačkih, koalicijskih i nezavisnih lista za predstojeće izvanredne izbore za Gradsko vijeća Vukovara, koji će se održati 6. veljače, već su počele kalkulacije o tomu tko će koliko mjesta uzeti u budućem sazivu i tko će 'pobrati' glasove birača iz redova srpske nacionalne manjine

Skoro su sve liste od njih ukupno 16, pa čak i one koje se vole predstavljati kao desno orijentirane, među svoje kandidate stavile i članove srpske nacionalnosti nadajući se tako dobivanju kojeg mandata više kroz popunjavanje tzv. manjinske kvote. Pouku im je, naime, na prošlim lokalnim izborima dao SDP koji je takvim pristupom dobio još tri vijećnička mandata.

U prijašnjem sazivu Gradskog vijeća Vukovara Srbi su imali pravo na osam vijećnika. Nakon provedenih izbora po dva vijećnika srpske nacionalnosti imali su SDP i SDSS, pa je dodatnim proširenjem vijeća prvima pripalo još tri vijećničke fotelje, a drugima tek jedna. Na kraju je SDP imao 13, od čega pet vijećnika srpske nacionalnosti, koalicija HDZ – HSP Dr Ante Starčević također je imala 13 vijećnika, a SDSS tek trojicu.

Za prijevremene izbore niti SDP, niti HDZ, pa ni desne stranke poput Starčevićevog HSP-a koji imaju jednu kandidatkinju srpske nacionalnosti, nisu propustile misliti i na taj 'detalj', posebice stoga što će se na predstojećim izborima birati devet vijećnika Srba. Doduše, SDP je svoje kandidate iz redova srpske manjine postavio od 16. mjesta naniže, a HDZ tek na kraj liste.

Iz SDSS-a su, podsjećajući kako su uz njih na izborima još tri stranačke ili nezavisne liste koje pretendiraju na srpske glasove, upozorili kako se radi 'o potencijalnoj mogućnosti popunjavanja 'manjinske kvote', ali ne i o stvarnoj brizi za probleme vukovarskih Srba'.